AvrupaHaberler

Avrupa’da açık alanlarda sigara yasakları destek bulamadı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun açık alanlarda sigara içilmesini ciddi şekilde kısıtlamayı hedefleyen önerisi, Avrupa Parlamentosu’nda çoğunluk desteği bulamadı. Strazburg’daki oylamada, üye ülkeler için hazırlanan tavsiye kararı reddedildi.

AB Komisyonu, eylül ayında yaptığı bir açıklamayla, çocuklar ve gençlerin sıklıkla bulunduğu halka açık oyun alanları, yüzme havuzları, otobüs durakları ve tren istasyonlarının sigarasız alanlar olarak belirlenmesini önermişti. Bu öneriyle pasif içiciliği azaltmak ve kanser kaynaklı ölümleri düşürmek hedefleniyordu.

Elektronik sigaralara yönelik kısıtlamalar tartışma yarattı
Yasakların yalnızca sigaraları değil, elektronik sigara ve tütün ısıtıcılarını da kapsaması önerildi. Ancak bu durum, Avrupa Parlamentosu’ndaki bazı milletvekillerinin tepkisine yol açtı. Avrupa Halk Partisi’nin (EVP) sağlık sözcüsü Peter Liese, elektronik sigaraların tütün ürünleriyle aynı kategoride değerlendirilmemesi gerektiğini savunarak, “Elektronik sigara nikotin içeriyor, bu nedenle gençlerin korunması için katı önlemler alınmalı. Ancak ağır sigara tiryakileri için bu ürünler, tütün bağımlılığından kurtulma yolu olabilir,” ifadelerini kullandı.

Bazı milletvekilleri, açık hava restoranlarında sigara yasağının ekonomik zararlara yol açabileceğini öne sürerek bu kısıtlamaların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Karar üye ülkelerin elinde
AB Komisyonu’nun tavsiyesine ilişkin nihai kararın, önümüzdeki hafta üye ülkeler tarafından alınması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu’ndaki oylama sonucu, bu kararı etkilemeyecek. Komisyonun tavsiyesi bağlayıcı olmadığı gibi, Parlamento’da kabul edilmeyen öneriler de yasal bir yaptırım gücüne sahip değil.

“Tütünden arınmış bir nesil” hedefi
AB Komisyonu, 2040 yılına kadar Avrupa’da sigara içenlerin oranını %5’in altına düşürmeyi hedefliyor. AB Komiseri Helena Dalli, “Amacımız Avrupa’da tütünden arınmış bir nesil yaratmak. Ancak bu uzun bir yolculuk,” dedi.

Dalli, günümüzde Avrupalıların dörtte birinin sigara içtiğini ve her yıl 700.000 kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğünü belirtti. Komisyon, özellikle gençlerin elektronik sigaralara artan ilgisinden endişe duyuyor. Düsseldorf Üniversitesi Hastanesi’nin bir araştırmasına göre, elektronik sigara kullanımı 2016-2023 arasında %38 oranında arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu