AvrupaBelçikaHaberler

Belçika’daki kunduz nüfusunun artışı, koruma tartışmalarını tetikliyor

Belçika'nın Flaman Bölgesindeki büyüyen kunduz nüfusu, koruma çabaları ile insan çıkarları arasında gerilim yaratmaya devam ediyor.

Flamanca konuşan gazete De Standaard’ın haberine göre, yerel yetkililer, kunduzların faaliyetlerinin etkilerini yönetmekte zorlanıyor. Tarım arazileri ve bahçelerin su basmasını engellemek amacıyla sıkça kaldırılan barajlar, inatçı kunduzlar tarafından bir gecede yeniden inşa ediliyor.

2000’li yılların başında yasa dışı olarak yeniden doğaya bırakılan kunduzlar, Flandre’de hızla yayıldı ve şu anda Dijle ve Maas vadilerinde yaklaşık 1.200 birey yaşıyor. Varlıkları biyolojik çeşitliliği artırsa da, baraj yapmaları setleri dengesizleştirip, mülk zararlarına yol açabiliyor.

Flandre hükümeti, kunduzlarla ilgili su yönetimi için milyonlarca avro harcarken, Çevre Bakanı Jo Brouns (CD&V), koruma ile gerektiğinde daha sıkı müdahale arasındaki dengeyi sağlamak amacıyla daha açık bölgeleme düzenlemeleri çağrısında bulundu. Kunduzları başka bir bölgeye taşımak ise genellikle etkisiz bir çözüm olarak görülüyor, çünkü hayvanlar çoğunlukla geri dönüyor veya yeni çatışmalar yaratıyor.

Zorluklara rağmen, korumacılar kunduzların ekolojik faydalarını vurguluyor. Bilimsel araştırmalar, kunduzların sağladığı ekosistem hizmetlerinin önemli olduğunu ortaya koyuyor. 2020 tarihli bir çalışmada, bu hizmetlerin küresel değerinin 128 milyon avro habitat ve biyolojik çeşitlilik sağlama, 31 milyon avro aşırı hava olaylarını dengeleme ve 27 milyon avro su arıtımı olarak tahmin edildiği belirtildi.

Avrasya kunduzu, Belçika ve Avrupa yasaları ile sıkı bir şekilde korunan bir tür olarak kabul ediliyor. EU Habitatlar Direktifi (Ek II ve IV) çerçevesinde, kunduzları yakalamak, zarar vermek, öldürmek veya yaşam alanlarını rahatsız etmek yasaktır. Uzmanlar, kunduzları ortadan kaldırmak yerine, insanların bu hayvanların varlığına uyum sağlamaları gerektiğini savunuyor, çünkü kunduzlar burada kalmaya devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu