AvrupaHaberler

Avrupa Birliği kozmetik ürünlerde zararlı maddeler tespit etti, binlerce ürün geri çağrılıyor

Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), 13 Avrupa ülkesinde yaklaşık 4.500 kozmetik ürün üzerinde yaptığı incelemelerde çevreye ve sağlığa zararlı kimyasallar tespit etti.

ECHA’nın hazırladığı rapora göre, incelenen ürünlerden 285’i, yani yaklaşık yüzde altısı, yasaklı veya tehlikeli kimyasallar içeriyor. Bu zararlı maddeler, eyeliner, dudak kalemi, saç kremi ve saç maskesi gibi ürünlerde bulundu ve farklı fiyat kategorilerinden birçok ürünü kapsıyor.

Tespit Edilen Zararlı Kimyasallar ve Riskler

Rapora göre, tehlikeli içeriklere sahip ürünlerde özellikle çevrede yavaş çözünen veya sağlık açısından risk taşıyan Perfluorononyl Dimethicone ve Decamethylcyclopentasiloxan (D5 veya Cyclopentasiloxane olarak da bilinir) maddeleri öne çıkıyor. İlk madde, doğal ortamda çözünmeyen ve bu nedenle “sonsuzluk kimyasalları” olarak adlandırılan PFAS grubuna ait. Bu kimyasalların doğurganlığa zarar verme veya kanserojen olma riski taşıdığı belirtiliyor.

Avrupa Kimyasallar Ajansı, tüketicilere, kozmetik ürünlerde bu kimyasalları içeren içerik listelerini kontrol etmeleri yönünde uyarıda bulundu. Tehlikeli maddelerin tüm fiyat kategorilerinde bulunması, tüketici güvenliğini daha geniş bir yelpazede etkiliyor.

Ulusal Makamlar Zararlı Ürünleri Piyasadan Çekmeye Hazırlanıyor

ECHA raporuna göre, zararlı kimyasallar tespit edilen ürünlerin piyasadan kaldırılması için ulusal düzeyde çeşitli önlemler alınıyor. Ancak, raporun yayınlandığı tarih itibarıyla bu incelemelerin hâlâ vakaların yaklaşık yarısında devam ettiği bildirildi.

Kasım 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasında yürütülen çalışmaya Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İtalya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Romanya ve İsveç katıldı. Ancak, hangi ülkede ne kadar sayıda ürünün tehlikeli madde içerdiğine dair net bir bilgi paylaşılmadı.

ECHA’nın çalışmaları ve ulusal yetkililerin aldığı önlemler doğrultusunda, tüketici sağlığını korumak adına piyasada bulunan ürünlerin güvenliği konusundaki hassasiyetin artırılacağı bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu