Eylül ayında %1,6 olan bu oran, Almanya’da düşüş eğilimi gösteren enflasyon sürecini şimdilik sonlandırmış görünüyor. Ekonomistlerin beklentisi %1,8 iken gerçekleşen %2,0’lik oran, özellikle gıda fiyatlarındaki artışla bağlantılı.
Özellikle paket turlar ve sigorta gibi hizmetler Ekim 2023’e göre %4,0 daha pahalı hale geldi. Gıda fiyatları %2,3 oranında artarken enerji fiyatları %5,5 oranında düşüş gösterdi. Gıda ve enerji hariç enflasyon oranı (çekirdek enflasyon) ise %2,9 seviyesine ulaştı.
Enflasyonun hizmet sektöründe yeniden geniş bir tabana yayıldığını belirten Berenberg Bank’ın başekonomisti Holger Schmieding, “Avrupa Merkez Bankası (AMB) için hizmet sektöründe ücret maliyetlerinin büyük rol oynadığı inatçı enflasyon bir uyarı sinyali,” ifadelerini kullandı. Schmieding, bu durumun AMB’nin faiz oranlarını aşırı düşürmemesi gerektiğini gösterdiğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası, para birliği genelinde enflasyonun düşmesi üzerine bu yıl üç kez faiz oranlarını indirmişti. Şu anda %3,25 seviyesinde olan ana mevduat faizi, daha önce %4,0 seviyesindeydi.
Almanya’da düşen enerji fiyatları, eylül ayında enflasyon oranının %1,6 ile yaklaşık üç buçuk yılın en düşük seviyesine ulaşmasını sağlamıştı. Ancak enflasyon oranındaki bu artışa rağmen Almanya, AMB’nin avro bölgesi için belirlediği %2 enflasyon hedefinin altında kalıyor.
Alman halkının alışveriş eğilimi ise bu gelişmelere rağmen beklenen düzeye ulaşmış değil. Son GfK Tüketici İklimi Endeksi’ne göre, tüketici güveni ekim ayında biraz toparlansa da genel seviyeler hala düşük. Yükselen maaşlara rağmen halkın tasarrufa yönelmesi sonucu, tasarruf oranı yılın ilk yarısında %11,1’e çıkarak geçen yıla göre bir puan artış gösterdi. Bu durum zayıf ekonomiye kötü bir işaret olarak değerlendiriliyor, zira özel tüketim, krizlerle mücadele eden Alman ekonomisi için önemli bir destek olarak kabul ediliyor.
Uzmanlar, uzun vadede tüketici alım gücünün azalmasının, tüketimi engelleyen başlıca etkenlerden biri olduğunu belirtiyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından enerji fiyatlarındaki hızlı artışla tetiklenen enflasyon süreci, özellikle Almanya’da halkın alım gücünü olumsuz etkiledi.
Bundesbank, Almanya’da enflasyonun yeniden artış göstereceğini öngörmüştü. Artan hammadde maliyetlerinin gıda fiyatlarına yansıması ve hizmet sektöründeki yüksek ücretlerin devam etmesiyle birlikte enflasyonun bir süre daha yüksek seyretmesi bekleniyor. Ifo Enstitüsü de benzer bir tahminde bulunarak sanayi ve ticaret gibi sektörlerdeki işletmelerin, önümüzdeki dönemde fiyat artışlarını sürdürmeyi planladığını belirtti.
Ancak, bu gelişmeler yeni bir enflasyon dalgasının başlangıcı olarak değerlendirilmiyor. DekaBank başekonomisti Ulrich Kater, “Bu, yeni bir enflasyon dalgasının başlangıcı değil,” diyerek durumu sakinleştirici bir bakış açısı sundu. Artan enflasyon oranlarının büyük ölçüde geçen yılın yüksek enerji fiyatlarına dayalı bir baz etkisinden kaynaklandığını ifade eden uzmanlar, enflasyonun yıl sonuna kadar yatay bir seyir izlemesini bekliyor.
Federal Hükümet, enflasyonun yıllık ortalamada belirgin bir düşüş göstereceğini öngörüyor. Sonbahar raporuna göre, bu yıl enflasyon oranının %5,9’dan %2,2’ye düşmesi bekleniyor. Öngörüler doğrultusunda 2024 yılında ise enflasyon oranının %2,0 seviyesine gerilemesi hedefleniyor.
Öğleden sonra açıklanan eyalet verileri de Almanya’nın farklı bölgelerinde enflasyonun arttığını ortaya koydu. Baden-Württemberg, Bavyera, Hessen, Kuzey Ren-Vestfalya ve Saksonya eyaletlerinde tüketici fiyatları eylüle kıyasla daha fazla yükseldi ve geçen yıla göre %1,8 ile %2,8 arasında artış gösterdi.