Haberler

Pirinç fiyatları 15 yılın zirvesinde

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Cuma günü gerçekleştirdiği açıklamada, küresel pirinç fiyatlarının Hindistan'ın ihracat kısıtlamaları getirmesinin ardından aylık %9,8 oranında yükselerek Ağustos ayında 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu.

Buğdayın yanı sıra dünyada en çok tüketilen tahıllardan biri olan pirincin fiyatı, Hindistan’ın 21 Temmuz’da basmati dışındaki beyaz pirinci -ki normal pirinç ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor- ihracatını yasaklama kararıyla doğrudan etkilendi.

Kararın amacı, bölge sakinleri için yeterli stokun korunmasını sağlamak ve yaz öncesinde yaşanan tarife artışlarının yarattığı fiyat yükselmesini sınırlamak olduğu belirtiliyor. Ağustos ayında FAO pirinç fiyat endeksi, yıllık bazda %31’lik bir artış gösterdi.

Hindistan, Tayland, Vietnam ve Pakistan’ı geride bırakarak dünya pirinç ticaretinin %40’ını gerçekleştiriyor. Ülke, Afrika’ya (Senegal, Nijerya, Fildişi Sahili veya Benin), Asya’ya (Pakistan, Filipinler) ve Orta Doğu’ya (Türkiye, Suriye) büyük miktarlarda kırık pirinç ihraç ediyor.

FAO, yeni hasat sezonunu beklerken, Hindistan’ın aldığı “ihracat kısıtlamasının süresine ilişkin belirsizlikler” ve “kısıtlamanın diğer pirinç türlerini de kapsayacak şekilde genişletilebileceği endişesiyle” karşı karşıya kalan dünya pirinç pazarının gergin bir dönemden geçirdiğini vurguluyor. BM ajansı, birçok bölge ve piyasa oyuncusunun “stok yapmayı”, “sözleşmeleri yeniden müzakere etmeyi” veya “fiyat tekliflerini durdurmaya” yönelik kararlar aldığını belirtiyor.

Yine de dünya genelinde pirinç rezervleri oldukça yüksek: FAO’ya göre, tahmini 198 milyon tonluk bir stokla “2023-2024 pazarlama yılı sonunda dünya pirinç stoklarının bugüne kadar kaydedilen en yüksek düzeye ulaşacağı” öngörüyor. Bu miktar, aynı dönemde tahmini pirinç tüketiminin yaklaşık %38’ini karşılayacak bir düzeyde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu