AvrupaHaberlerHollanda

Hollanda’da İflaslar Yüzde 31 Arttı: Şirketler Zor Durumda

Hollanda'da iflasların sayısı bu yıl yüzde 31 arttı. Bu artış, ekonomideki zayıflık ve şirketlerin artan maliyetleriyle bağlantılı. Şirketlerin likiditesi ve kâr marjları yüksek maliyetlerden etkilenirken, koronavirüs pandemisi sırasında ertelenen vergi borçlarının ödenmesi, üzerlerindeki baskıyı daha da artırdı.

Atradius’a göre bu durumun 2025’te istikrar kazanması ve iflaslardaki artışın yüzde 7 ile sınırlı kalması bekleniyor. Atradius’un küresel tahminine göre, 2024’te dünya çapında iflaslar yüzde 23 artacak, ancak 2025’te yüzde 3’lük bir düşüş yaşanacak.

Hollanda’daki yüzde 31’lik artış, dünya genelinde iflas artışının en yüksek olduğu ülkelerden biri olmasına neden oldu. Atradius’un kıdemli ekonomisti Theo Smid, bu durumu şu şekilde değerlendiriyor: “Yüzde 31’lik artış yüksek görünebilir ancak aslında pandemi öncesi seviyelere geri dönüyoruz. 2025’te bu artışın yüzde 7’ye kadar gerilemesini bekliyoruz.” Ülkedeki toplam iflas sayısı 2024’te 4 bin 700, 2025’te ise 5 binin üzerine çıkabilir. Bu rakamlar, 2013’teki 12 bin 500’lük rekor iflas sayısının çok altında kalıyor. Hollanda, çevresindeki diğer ülkelere kıyasla iflas oranlarında daha iyi bir konumda olsa da, Almanya ekonomisindeki sorunların Hollanda’yı etkileme olasılığı endişe yaratıyor.

Hangi Sektörler Etkilendi?

Ulaşım ve depolama, konaklama ve inşaat sektörlerinde iflaslar, 2019’daki pandemi öncesi döneme göre önemli ölçüde artmış durumda. Theo Smid, bu durumun nedenlerini artan borç yükü, sınırlı ekonomik büyüme, yükselen faiz oranları ve sıkılaşan finansman koşulları olarak sıralıyor. “Birçok şirketin hâlâ ödenmemiş vergi borcu var ve bu da iflas riskini artırıyor,” diyor Smid. Ayrıca perakende sektöründeki şirketler de finansal zorluklarla mücadele ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu