Bilim ve TeknolojiHaberler

Gıdalarda ‘sonsuz kirleticiler’ tehlikesi endişeleri arttırmaya devam ediyor

Çevresel kampanya grupları, sık tüketilen ürünlerde kalıcı kimyasal artışına karşı uyarıyor.

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, sık tüketilen gıda ürünlerinde ‘sonsuz kirleticiler’ olarak bilinen zararlı kimyasalların bulunduğu tespit edildi. Bu maddeler, çevreye yayıldıktan sonra toprak ve su kaynaklarında uzun süre kalabiliyor. Araştırma, gıda güvenliği alanında daha sıkı önlemler alınması gerekliliğine işaret ediyor.

Sivil toplum kuruluşu ‘Gelecek Nesiller İçin’, iki bin yirmi üç yılında yapılan analiz sonucunda balıklar, yumurtalar ve süt ürünlerinde tehlikeli seviyelerde PFAS türevleri belirledi. Özellikle balıkların ve işlenmiş gıdaların önemli bir kısmı Avrupa Birliği standartlarına göre risk taşıyor. Bulgular, yalnızca sekiz ülkenin Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne veri sunduğunu ortaya koydu.

Çalışmada, balıkların yüzde altmış dokuzu, yumurtaların yüzde otuz dokuzu ve sütlerin yüzde yirmi üçü başta olmak üzere birçok üründe kirletici izlerine rastlandı. Halk sağlığını tehdit eden bu durum, yetkililerin bilgi şeffaflığını ve denetimleri artırmasını yeniden gündeme getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu