AvrupaFransaHaberler

Fransa, Maymun Çiçeği İçin 232 Aşı Merkezi Açtı

Fransa, Maymun Çiçeği (mpox) salgınına karşı aldığı önlemleri artırarak ülke genelinde 232 aşılama merkezini hizmete açtı.

Eski Başbakan Gabriel Attal, yapılan açıklamada Fransa’nın salgına karşı “tüm senaryolara hazır” olduğunu belirtti. Aşılama merkezlerinin sayısının artacağına dikkat çeken Attal, ek olarak 100.000 doz aşıyı virüsün en çok yayıldığı ülkelere göndereceklerini duyurdu. Fransa’da, mpox virüsünün daha ölümcül ve bulaşıcı olan clade 1 türüne henüz rastlanmadı. Ancak hükümet, sağlık sistemini “maksimum teyakkuz” durumuna geçirdi ve olası tüm risklere karşı hazırlıklı olduklarını bildirdi. Gabriel Attal, sosyal medya platformu X’te (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, “Tüm senaryolara karşı hazırız,” ifadesini kullandı.

Avrupa’da İlk Clade 1b Vakası Görüldü

Fransa’da henüz clade 1 türü bir vaka tespit edilmemiş olsa da, Avrupa’da ilk clade 1b vakası İsveç’te kaydedildi. İsveç’teki vaka, virüsün Afrika’da yeni ortaya çıkan bir alt türü olarak tanımlandı. Fransa da bu tür vakaların kendi topraklarında ortaya çıkmasını bekliyor.

Sağlık otoriteleri, Pasteur Enstitüsü’nün gerektiğinde test yapma ve aşı uygulama konusunda hazır olduğunu belirtti. Gabriel Attal, mevcut 232 aşılama merkezine ek olarak daha fazla merkezin yakında hizmete gireceğini açıkladı.

Fransa’dan Afrika’ya 100.000 Doz Aşı Bağışı

Eski Başbakan Attal, Fransa Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla, virüsün yoğun olarak yayıldığı bölgelere Avrupa Birliği aracılığıyla 100.000 doz aşı gönderileceğini açıkladı. Bu bağış, Avrupa’nın mevcut salgınla mücadele çabalarını %50 oranında artıracak.

Geçtiğimiz hafta Afrika Birliği Sağlık Ajansı (Africa CDC), Avrupa Birliği ve Danimarka merkezli Bavarian Nordic ilaç şirketi ile yapılan anlaşma çerçevesinde, Afrika’ya 200.000 doz aşının dağıtılacağını duyurmuştu. Bavarian Nordic’in geliştirdiği aşı, 2019 yılından beri mpox hastalığına karşı onaylı olarak kullanılmaktadır.

Fransa, salgınla mücadele konusunda uluslararası iş birliği ve aşı tedariğinde önemli bir rol oynayarak, salgının kontrol altına alınmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu