Dünya, geçici bir süreliğine ikinci bir ay ile buluşuyor
'Minia' olarak adlandırılan bu gök cismi, sadece 10 metre genişliğinde olduğu için çıplak gözle görülmesi pek mümkün değil. Bu küçük planetoid, 29 Eylül ile 25 Kasım tarihleri arasında Dünya’nın yörüngesinde dönecek.
2024 PT5 olarak adlandırılan bu planetoid, yeni araştırmalara göre Dünya’nın yerçekimi tarafından yörüngeye çekiliyor. Güneş’ten yaklaşık 150 milyon kilometre uzakta bulunan Arjuna Kuşağı’ndan geldiği düşünülüyor ve Dünya’nın yerçekimi etkisinden çıktığında oraya geri dönmesi bekleniyor.
Ay’dan Kopmuş Bir Parça Olabilir
The New York Times’ın haberine göre, 2024 PT5, Ay’a çarpan bir cisimden kopmuş bir parça olabilir. Bu yüzden ‘minia’ olarak adlandırılıyor. Ancak bu resmi bir isimlendirme değil. Dünya’nın yerçekiminden kaçamayıp bir süre yörüngesinde dönen planetoidler genellikle miniman olarak adlandırılıyor.
2024 PT5, tam bir yörünge çizmeyecek. Astronomlara göre obje, at nalı şeklinde bir yörünge izleyecek ve dairesel bir hareket gerçekleştirmeyecek.
Minimanlar Yapay Nesneler Olabiliyor
Minimanlar, isimlerinden de anlaşılacağı üzere oldukça küçük ve hızlı hareket ettikleri için tanımlanmaları zor. Bazen yapay nesnelerle karıştırılabiliyorlar. Örneğin, Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait bir uzay aracı bir zamanlar planetoid zannedilmişti. Ayrıca fırlatılan roket parçaları da zaman zaman miniman olarak etiketleniyor.
2024 PT5, 10 metre genişliği ile çok büyük değil. Bu ‘komşu ay’, çıplak gözle görülemeyecek. Nesne, 7 Ağustos’ta NASA’nın özel bir tespit sistemi ile fark edildi.
Bu planetoid, Dünya’nın yakınında bulunan milyonlarca planetoidden sadece biri. Çoğu tehlikeli değil. NASA, büyük planetoidlerin konumlarını ve yörüngelerini izleyen bir sistem kullanıyor. Bilim insanları, bu keşfin Dünya’nın çevresindeki yörüngenin oldukça yoğun bir bölge olduğunu hatırlattığını belirtiyor.