
İtalya hükümeti, Perşembe günü yayımladığı basın açıklamasında bu bilgiyi doğrularken, söz konusu siber saldırı girişimi geçen hafta uluslararası medyada gündeme gelmişti. Dünya genelinde yaklaşık 90 WhatsApp kullanıcısının hedef alındığı saldırılarda, gazeteciler ve sivil toplum üyeleri de yer alıyor. WhatsApp, saldırıları Aralık ayında tespit ettiğini ve geçen hafta The Guardian‘a yaptığı açıklamada saldırı girişimlerinin engellendiğini duyurdu.
İtalya siber güvenlik ajansı, WhatsApp ile temas kurarak Belçika’daki bazı telefon numaralarının da hedef alındığını doğruladı. Ancak Belçika’da kimlerin hedef alındığı henüz bilinmiyor. İtalya hükümeti, olayın ciddiyetine dikkat çekerken, saldırının arkasında hangi ülkenin olduğunun netleşmediği bildirildi.
Saldırıların sadece Belçika ile sınırlı kalmadığı, İtalya ve Hollanda gibi diğer Avrupa ülkelerindeki kullanıcıların da hedef alındığı belirtildi. İtalya’da yedi kullanıcının etkilendiği ve WhatsApp’ın bu kişilerle doğrudan iletişime geçtiği açıklandı.
Kimliği tespit edilen kişiler arasında İtalyan araştırmacı gazeteci Francesco Cancellato, Mediterranea Saving Humans yardım kuruluşunun kurucusu Luca Casarini ve İtalyan sahil güvenliğinin Libya ile göçmen kaçakçılığına karşı iş birliğine dair eleştirel yazılar kaleme alan Husam El Gomati yer alıyor.
WhatsApp, saldırıların tekrarlanmasını önlemek için çeşitli güvenlik önlemleri aldıklarını bildirirken, saldırıdan esas olarak İsrailli casus yazılım şirketi Paragon Solutions’u sorumlu tuttu. Paragon Solutions, bilgisayar ve akıllı telefonlara sızmaya yönelik yazılımlar geliştiriyor ve çeşitli hükümetlerle çalıştığı biliniyor.
WhatsApp, saldırının etkilerini hafiflettiğini ve Paragon Solutions’a resmi bir mektup gönderdiğini açıkladı. Ancak saldırının arkasındaki ülkenin kim olduğu hala net değil.