Natuurpunt’a göre, uzun bir soğuk dönemin ardından gelen ilk yaz sıcağı, ılık hava akımları ve güneydoğudan esen rüzgarın birleşimi, hiç görülmemiş sayıda güney kuşunun Belçika ve Hollanda’ya gelmesine neden oldu.
Büyük yırtıcı kuşlar, enerji harcamadan yükseklik kazanmak ve uzak mesafelere uçabilmek için konveksiyon baloncukları ve sıcak hava akımlarından yararlanırlar. Bu yöntemle daha uzun mesafeleri katedebilirler.
Bu tür bir gözlem oldukça benzersizdir
Perşembe günü Batı Flandre’deki Heuvelland bölgesi üzerinde 24 kızıl akbaba gözlemlendi. Natuurpunt’a göre, kuşlar uygun üreme alanları veya yeterli yiyecek bulamadıkları için yakında tekrar güneye doğru göç edecekler. Cuma günü ise Brüksel’in güney banliyölerinde nadir görülen bir sakallı akbaba tespit edildi. Natuurpunt, bu kuşun normalde yüksek dağlık bölgelerde yaşadığını ve çok nadir bulunduğunu belirtiyor: “Bu nedenle bu dev kuşu gözlemlemek oldukça olağanüstü bir durum.” diyor.
Hollanda’da da bir sakallı akbaba gözlemlendi, ancak bu kuşun artık geri dönme olasılığı yok. Hollanda medyasının aktardığına göre, kuş Zeewolde’deki bir rüzgar türbiniyle çarpışarak hayatını kaybetti.
Belçika’da ayrıca birkaç cüce kartal, beyaz uçurtma, kısa parmaklı kartal ve kırmızı ayaklı şahin gibi güneyden gelen birçok küçük kuş da gözlendi. Natuurpunt, Hollanda’da ise nadir bir kral kartalının ülke üzerinde uçtuğunu belirtti.
Natuurpunt, kuş gözlemcileri için ücretsiz bir veritabanı olan www.waarnemingen.be‘ye sahip. Özellikle Brüksel üzerinde uçan sakallı akbabanın fotoğrafları da bu veritabanın da bulunmaktadır. Göz atabilirsiniz.