Mevcut politikalar değiştirilmezse, ülkenin bütçe açığının 2025’te GSYİH’nin %4,9’una ulaşabileceği belirtildi. Emeklilik maaşları ve sosyal yardımlara yapılan harcamaların yanı sıra, ulusal borcun finansmanına yönelik faiz giderlerinin artmaya devam ettiği ve bu borç oranının 2024’te %105’i aşabileceği vurgulandı.
Komisyon, Belçika ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinin borç azaltımı ile ekonomik büyümeyi teşvik etme arasında denge kurmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Avro bölgesinde büyüme beklentisi
Uzun süren ekonomik durgunluğun ardından Avrupa ekonomisinin toparlanmaya başladığını belirten Komisyon, avro bölgesi ülkelerinin ortalama GSYİH’sinin 2024’te %0,8, 2025’te %1,3 ve 2026’da %1,6 oranında büyümesini bekliyor. Bu toparlanmanın satın alma gücündeki artış ve faiz oranlarındaki düşüşle desteklendiği ifade edildi.
Belçika ekonomisinin ise 2024’te %1,1 büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu oran, Almanya (%0,7) ve Fransa’nın (%0,8) büyüme oranlarını geride bıraksa da, Hollanda (%1,6) ve Lüksemburg’un (%2,3) büyüme oranlarının gerisinde kalacak.
Enflasyon lideri Belçika
Belçika, %4,4’lük tahmini enflasyon oranıyla avro bölgesinde bu yıl en yüksek tüketici fiyat artışına sahip ülke oldu. Komisyon, enerji desteklerinin sona ermesi ve değişken elektrik ile gaz sözleşmelerinin aylık endekslenmesi nedeniyle fiyat artışlarının tüketicilere hızla yansıdığına dikkat çekti.
Bütçe açığı büyüyor
Belçika’nın bütçe açığının 2024’te GSYİH’nin %4,6’sına, 2025’te %4,9’una ve 2026’da %5,3’üne ulaşması bekleniyor. Komisyon, bunun nedenleri arasında uzayan federal hükümet müzakereleri nedeniyle yeni politikaların oluşturulamamasını ve sosyal yardımlar ile emeklilik harcamalarındaki artışı gösterdi.
Artan borç oranı nedeniyle faiz giderlerinin de yükselmesi bekleniyor. Belçika’nın borç oranının 2025’te %105,1’e ulaşması ve vadesi dolan borçların yeniden finanse edilmesi gerekeceği ifade edildi.
Komisyon, Avrupa ekonomisi üzerindeki belirsizliklerin altını çizerken, Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşların enerji güvenliğini tehdit ettiğini ve ticaret ortaklarından gelen yeni korumacı önlemlerin Avrupa’nın açık ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.