Belçika’da ilk kez yeni ve daha bulaşıcı olan mpox (eski adıyla maymun çiçeği hastalığı) varyantı görüldü. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Sciensano Sağlık Enstitüsü tarafından doğrulanan vakada, hastanın Afrika’da virüs semptomları gösteren bir kişiyle temas ettiği ve ardından hızla izolasyona alındığı açıklandı.
Hastanın cinsel temas sonrası semptomlar göstermesi üzerine hastaneye başvurduğu ve yapılan özel PCR testi ile teşhisin konduğu bildirildi. Tropikal Tıp Enstitüsü’nden Laurens Liesenborghs, “Hastanın hızlı bir şekilde tıbbi yardım alması ve izolasyona girmesi, Belçika’da ikincil vakaların önlenmesini sağladı” dedi.
ECDC, yeni mpox varyantının 1b türü olmasına rağmen Belçika halkı için genel riskin düşük olduğunu belirtti ve “Panik yapılacak bir durum yok” açıklamasında bulundu.
Mpox nedir?
Mpox, eskiden “maymun çiçeği hastalığı” olarak bilinen ve Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir viral enfeksiyondur. İlk kez 1958 yılında Danimarka’da laboratuvar maymunlarında tespit edilen hastalık, esas olarak Afrika’da görülür ve genellikle kemirgenler başlıca taşıyıcıdır.
Hastalık insanlara hayvanlardan bulaşabilir ve yakın fiziksel temas yoluyla yayılabilir. Mpox, yüksek ateş, kas ağrıları ve deri döküntüleri ile kendini gösterir. Nadir durumlarda ölümcül olabilen bu hastalık, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için risk oluşturur.
Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen yeni varyant, ilk olarak Afrika ülkelerinde ortaya çıktı. Ancak İsveç, Almanya, Kanada, Hindistan, Tayland, Birleşik Krallık ve ABD gibi birçok ülkede ithal vakalar tespit edildi. Belçika’daki vaka, Wallonia bölgesinde kaydedildi ve Avrupa’da tespit edilen diğer vakalar gibi Afrika kaynaklı olduğu belirlendi.
Afrika’da, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Uganda ve Burundi’de yeni mpox varyantı hızla yayılıyor. Son altı haftada Kongo’da 137, Burundi’de 924 vaka bildirildi. Bu ülkelerde aynı anda birden fazla varyantın dolaşımda olduğu belirtiliyor.
Belçika’da tespit edilen vakada, hastanın hızlı izolasyonu sayesinde yeni bulaşların önüne geçildiği bildirildi. Uzmanlar, mpox semptomları gösteren kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını ve gerekli önlemleri almalarını öneriyor.