AvrupaBelçikaHaberler

Belçika’da bakım evlerinde STEC salgınının kaynağı büyük ihtimalle çiğ kıyma

Belçika'nın üç bölgesinde bakım evlerinde ortaya çıkan STEC enfeksiyonunda 9 kişi hayatını kaybetti, 70'ten fazla kişi hastalandı.

Ağustos ayında Belçika’da bakım evlerinde çıkan Shiga toksini üreten E. coli (STEC) bakterisi salgınına ilişkin araştırmalara göre, enfeksiyonun muhtemel kaynağı çiğ kıyma oldu. Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı ile bölgesel sağlık makamlarının yaptığı incelemelerde, Flaman Bölgesi, Valon Bölgesi ve Brüksel’deki toplam on bir bakım evinde vakalar tespit edildi. Salgın sonucunda, bakımevlerinde kalan 9 kişi yaşamını yitirdi, 70’ten fazla kişi ise enfeksiyon belirtileri gösterdi.

Araştırmalarda, tüm ilgili bakım merkezlerinde aynı et partisinden sığır etinin kullanıldığı ortaya kondu. Tedarik zincirindeki ürünlerden alınan 70’ten fazla gıda örneği analiz edildi. Ancak, ilgili et partisinden alınan örnek bulunamadığı için kaynağın laboratuvar analizleriyle kesin olarak teyit edilemediği bildirildi.

Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı Sözcüsü Hélène Bonte, “Çiğ gıdalar patojen bakterilerle kontamine olabilir. Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler bu tür ürünlerden kaçınmalı veya yeterince pişirmelidir” uyarısında bulundu. STEC, nadir görülmekle birlikte, Belçika’da her yıl 80 ila 130 vaka bildiriliyor. Enfeksiyon genellikle kontamine gıdayla bulaşıyor ve ciddi durumlarda böbrekleri de etkileyebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu