Belçika’da artan Salmonella vakalarının yumurtalarla bağlantılı olduğu tespit edildi
Belçika’da yetmişe yakın salmonella vakasının, tüketilen yumurtalarla bağlantılı olduğu tespit edildi. Yetkililer, ilgili ürünleri geri çağırırken, halkı yumurtaları dikkatli tüketmeleri konusunda uyardı.

Belçika Ulusal Salmonella Referans Merkezi (NRC, Sciensano), 2024 yılı başından itibaren belirli bir salmonella türünde artış gözlemledi. Bu durum üzerine, Belçika Gıda Güvenliği Federal Ajansı (FAVV), Departement Zorg ve Sciensano ortak bir araştırma başlattı. Yapılan incelemeler sonucunda, salgının kaynağının yumurtalar olduğu doğrulandı ve ilgili ürünlerin tüketiciden geri çağrılması kararlaştırıldı.
Yetkililer, 1 Ocak – 17 Şubat 2024 tarihleri arasında 67 salmonella vakasını doğruladı. Vakaların büyük bir kısmı Flandre bölgesinde görüldü. Departement Zorg ve Sciensano, hastalarla yapılan detaylı anketlerde, tüketilen gıdaları ve alışveriş yapılan yerleri inceledi. Araştırmalar sonucunda, tüm vakaların ortak noktası olarak yumurta tüketimi öne çıktı.
Bu gelişme üzerine, FAVV kapsamlı bir izleme başlattı ve ilgili yumurta üretim çiftliklerinden numuneler aldı. Yapılan analizlerde, hastalarda tespit edilen salmonella türünün yumurtalarla birebir eşleştiği doğrulandı.
Salgının yayılmasını önlemek amacıyla, yumurtaların üretim tesisinde ve dağıtım noktalarında satışına son verildi. Yetkililer, hâlâ bu yumurtalara sahip olan tüketicilere, ürünleri tüketmemeleri ve satın aldıkları yerlere iade etmeleri çağrısında bulundu.
Geri çağrılan yumurtaların bilgileri şöyle:
Son tüketim tarihleri: 27/01/2025 – 24/03/2025
Damga kodları: “1-BE-306401”, “1BE306402” veya “2BE306403”
Daha fazla bilgi için: https://favv-afsca.be/nl/producten/terugroeping-van-depo-ei-cv
FAVV Sözcüsü Hélène Bonte, salmonella bakterisinin hem yumurtanın içinde hem de kabuğunda bulunabileceğine dikkat çekerek, yumurtaların iyice pişirilmesi ve yumurta kırıldıktan sonra ellerin yıkanması gerektiğini vurguladı.
Departement Zorg Sözcüsü Joris Moonens ise, salgının kaynağını tespit etmek için hastaların verdikleri bilgilerin çok önemli olduğunu belirterek, iş birliği yapan tüm hastalara teşekkür etti ve tüm vakaların en kısa sürede iyileşmesini diledi.
Yetkililer, yumurta tüketiminde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini ve özellikle çiğ veya az pişmiş yumurtalardan kaçınılmasını öneriyor.