
Vatandaşlığa geçişi kolaylaştıran ve çifte vatandaşlığın önündeki engelleri kaldıran yasa, Almanya’daki göçmenlerin başvuru sayısında artışa sebep oldu. Ancak yoğun başvurular işlem sürelerini uzattı. Alman Şehirler Birliği Başkanı Helmut Dedy, “Yeni düzenleme vatandaşlığa geçişin sadece kolaylaşacağı izlenimi yaratıyor, ancak hızlanacağı anlamına gelmiyor. En azından önümüzdeki aylarda bu mümkün değil” dedi. Dedy, yoğunluk nedeniyle belediyelerde işlemlerin daha da yavaşladığını belirtti ve vatandaş olmak isteyenlerin sabırlı olması gerektiğini vurguladı.
Bir Yılı Aşan Süreçler
Artan başvurular nedeniyle bekleme süreleri bir yılı aşabiliyor. Erfurt kentinde işlemlerin başlaması bir yıldan fazla sürerken, işlemler başvurunun karmaşıklığına bağlı olarak üç ila altı ay sürebiliyor. Haziran ayında 68 vatandaşlık başvurusu yapılan Erfurt’ta, bu sayı geçen ay 114’e yükseldi.
Hamburg’da ise yasadan dolayı başvurularda artış beklendiği için dijitalleştirme ve personel artırma çalışmaları yapıldı. Hamburg’da işlemlerin tamamlanması yaklaşık bir yıl sürerken, yeni yasayla birlikte 27 Haziran’dan bu yana 3 bin başvuru yapıldı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla artış anlamına geliyor. Suriye, Afganistan, Türkiye ve Irak vatandaşları Hamburg’daki başvurularda ilk sıralarda yer alıyor. Başvuru sahiplerinin ortalama 12,5 yıl Almanya’da yaşadıkları belirtiliyor.
Personel Sıkıntısı
Alman Şehirler Birliği, birçok kentin vatandaşlığa geçiş belgelerini törenle vermeye çalıştığını ve personel sayısını artırdığını açıkladı. Ancak belediyeler, yeni işlemler ve teamüller nedeniyle oluşan personel sıkıntısını kolayca gideremiyor.
Yasanın Getirdiği Yenilikler
Yeni yasa, kendi kendine geçinebilecek durumda olan kişilerin sekiz yıl yerine beş yıl Almanya’da ikamet etmiş olması durumunda vatandaşlığa başvuru yapabilmesini sağlıyor. Kısa sürede uyum gösterme, eğitim veya işte başarı, Almanca öğrenme veya fahri projelerde yer alma gibi durumlarda bu süre üç yıla kadar indirilebiliyor. Ayrıca, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin mevcut vatandaşlıklarından çıkma şartı kaldırıldı. Bu durum, özellikle Türkiye kökenli birçok kişinin çifte vatandaşlık için başvuruda bulunmasına yol açtı.