Yörük oyunlarının “ikinci sesi”: Tongurdaklı kaşık
Oyun esnasında iki elde, sapları parmak arasından geçirilerek avuç içlerinde birbirine vurulan kaşıkların çarpma sesinin yanı sıra sapının oyulmasıyla oluşturulan "tongurdak" ismi verilen, sallanan kısım, çıkarttığı sesle müziğe eşlik ediyor.

Bu ilçelerde hemen hemen her evde bulunan tongurdaklı kaşıklar, “Bursa`nın ufak tefek taşları”, “Cezayir”, “Azime”, “Fadimem” gibi türküler eşliğindeki oyunlarda kullanılıyor.
Bursa’da davul zurna eşliğindeki yöresel oyunlarda ritim tutma amacıyla oynayanların ellerinde birbirine vurduğu tongurdaklı kaşıklar, müziğe eşlik ederek oyuna zenginlik katıyor.
Keles ilçesine bağlı kırsal Harmanalanı Mahallesi`nde yaşayan 57 yaşındaki ahşap ustası Lütfü Uğur`un kayın, akçaağaç, ahlat, çitlembik ve şimşir ağaçları kullanarak yaptığı, genellikle çiçek desenleriyle süslediği tongurdaklı kaşıklar, hem görselliği hem de ikinci bir ses çıkarışıyla dikkati çekiyor.
Ağaçlardan keserek elde ettiği kütüklerden önce kaşıkların taslak şekillerini ortaya koyan Uğur, keserle kaşığın sapını belirginleştirip daha sonra iç oyuntusunu yapıyor.