AvrupaHaberlerHollanda

Hollanda’da Koronavirüs Destekleri 12 Binden Fazla Şirketi İflastan Kurtardı

Hollanda hükümetinin uyguladığı korona destek önlemlerinin, son dört yıl içinde muhtemelen 12.500 iflası önlediği bildirildi.

Rabobank ekonomistleri tarafından yapılan hesaplamalara göre, pandemi döneminde alınan çeşitli ekonomik destekler, birçok şirketin iflasını engelledi. Korona pandemisi sırasında, birçok işletme defalarca kapılarını kapatmak zorunda kaldı. Mağazalar, kafeler, restoranlar ve oteller, lockdown’lar nedeniyle büyük müşteri kaybı yaşadı. Rabobank ekonomistlerine göre, bu dönemde ve sonrasında geniş çaplı bir iflas dalgası bekleniyordu.

Ancak, bu öngörülerin gerçekleşmemesi, hükümetin uyguladığı maaş destekleri (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid – NOW), Sabit Giderler Destek Programı (Tegemoetkoming Vaste Lasten – TVL) ve vergi ödeme ertelemeleri gibi önlemler sayesinde oldu. Ekonomistler, yalnızca zayıf değil, sağlıklı şirketlerin de bu destekler olmadan hayatta kalamayacağını belirtiyor. Bu durum, gereksiz sermaye, bilgi ve yetenek kaybını önleyerek ekonomik istikrarı sağladı.

Hükümet desteği olmadan işsizlik oranının ciddi şekilde artmış olabileceğini vurgulayan araştırmacılar, bu durumun ekonomiyi mevcut seviyesinden çok daha fazla daraltmış olacağını ifade ediyor.

Ancak desteklerin de bir ters tarafı bulunuyor. Son zamanlarda iflas sayılarının yeniden artış göstermesi dikkat çekti. Rabobank verilerine göre, vergi borçlarının geri ödenmesi önümüzdeki yıllarda yaklaşık 1.500 ek iflası tetiklemesi bekleniyor.

Araştırmacılar, devlet müdahalesinin başarılı olduğunu ancak bunun büyük bir maliyete yol açtığını ve yaşamsal olmayan şirketlerin varlığını sürdürmesine neden olduğunu belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu