Daha önce birçok havalimanında devreye alınan yeni nesil tarayıcılar sayesinde, yolcular sıvı ve elektronik cihazlarını miktar sınırlaması olmaksızın taşıyabiliyordu. Ancak Avrupa Komisyonu, bu tarayıcıların güvenilirliğini sorgulayarak, eski düzenlemelerin geçici olarak geri getirilmesi gerektiğini duyurdu.
Avrupa’daki bazı havalimanları, elektronik cihazların ve sıvıların bavuldan çıkarılmadan taşınmasına olanak tanıyan gelişmiş tarayıcılar kullanarak güvenlik sürecini hızlandırmıştı. Bu teknoloji, özellikle yolcuların hızlı geçiş yapmasını sağlarken, güvenlik seviyesini de koruyordu. Ancak Brüksel, güvenlik endişeleri nedeniyle el bagajında 100 mililitre sıvı kısıtlamasının tekrar devreye alınması çağrısında bulundu.
Yeni tarayıcılara C3 EDSCB teknolojisi adı veriliyor ve bu cihazlar, yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntülerle kozmetik, sıvı ve elektronik cihazlardaki patlayıcı maddeleri tespit edebiliyor. Ancak Avrupa Komisyonu’nun Mayıs ayında yayımladığı teknik raporda, bu tarayıcıların 330 mililitreden fazla sıvı taşıyan kaplar için güvenilirliğinin garanti edilemeyeceği belirtildi. Brüksel, Temmuz ayı sonunda bu tarayıcılara “belirli teknik sorunlar çözülene kadar” geçici kısıtlamalar getirildiğini açıkladı.
Havalimanları Konseyi Uluslararası Avrupa (ACI) ise bu gelişmeye tepki gösterdi. ACI, bu tarayıcıların pahalı olduğunu ve erken yatırım yapan havalimanlarının operasyonel ve mali açıdan zarar gördüğünü vurguladı. ACI Genel Müdürü Olivier Jankovec, “Güvenlik öncelikli bir konu ancak bu kararla birlikte havalimanları zor durumda kalıyor,” dedi.
Zaventem Havalimanı’nda konuşulan yolcuların çoğu, bu düzenlemenin kendilerini etkilemeyeceğini belirterek, sıvı kısıtlamalarına zaten alışık olduklarını ifade etti. Ancak gelişmiş tarayıcıların sunduğu kolaylıkları deneyimleyenler, bu teknolojinin kaldırılmasından memnun olmadıklarını dile getirdi.
Eylül ayında seyahat etmeyi planlayan yolcular, havalimanı güvenlik kontrolünde zaman kaybetmemek için yanlarındaki sıvıların 100 mililitrelik sınırı aşmadığından emin olmalı.