AvrupaBelçikaBilim ve TeknolojiHaberler

Flaman mühendis ay tozundan tuğla üretmeyi başardı

Flaman bir Belçikalı mühendis, Ay tozundan tuğla üretmek için yenilikçi bir teknik geliştirdi. Bu teknik, Ay yüzeyinde üsler ve altyapı inşa etme konusunda büyük bir devrim yaratabilir. Dayanıklı, uygun maliyetli ve radyasyona karşı dirençli bu tuğlalar, Ay’da uzun süreli yaşamın önünü açabilir.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Köln’deki astronot merkezinde, mühendis Bram Verbruggen simüle edilmiş Ay tozu ve plastik karışımından bir tuğlayı 3D yazıcıyla yalnızca sekiz dakikada üretti. Verbruggen ve ekibi, son iki yıldır Ay yüzeyindeki malzemeleri inşaatta kullanmanın yollarını araştırıyor. Verbruggen, “Amaç, Ay’daki mevcut malzemeleri maksimum düzeyde kullanmak,” dedi. “Bu, hem küçük onarım parçaları hem de Ay üssü inşası için dayanıklı tuğlalar üretmek anlamına geliyor.”

Tuğlalar, %90-95 oranında Ay tozu ve %5-10 oranında plastik karışımından oluşuyor. Fırında pişirildikten sonra, roket motorlarının gücü gibi ekstrem koşullara dayanacak kadar sağlam hale geliyorlar. Verbruggen, “Bu tuğlalarla roketler için sabit bir platform inşa edebilir, devrilme riskini önleyebilir ve ekipmanlara zarar verebilecek Ay tozu yayılımını en aza indirebiliriz,” dedi. Ayrıca, bu tuğlalarla yapılan yolların, Apollo görevlerinden bu yana sorun olan keskin Ay tozunun zararlarını en aza indirebileceğini belirtti.

Ay tozunun, keskin parçacıklarıyla uzay giysileri, elektronik cihazlar ve insan sağlığı üzerinde tehlike yaratabileceği biliniyor. Verbruggen’in çalışması, dünya genelinde Ay tuğlası üretimi üzerine çalışan 20’den fazla araştırma grubunun rekabet ettiği bir alanın parçası. Verbruggen, “En iyi teknik sonunda kazanacak. Umarım bu bizim geliştirdiğimiz yöntem olur,” diyerek, Belspo ve ESA ile çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu yeni teknoloji, ABD ve ESA’nın Ay’da kalıcı bir varlık oluşturma misyonlarına da katkı sağlıyor. ESA Astronot Merkezi Başkanı Belçikalı Frank De Winne, Verbruggen’in araştırmasının önemine vurgu yaptı. De Winne, “Ay misyonlarının maliyetinin %95’i taşımadan kaynaklanıyor. Her kilogramı Ay’da üretmek veya yeniden kullanmak büyük bir tasarruf sağlar,” dedi.

Verbruggen’in çalışması, Ay’da tuğla üretimini gerçek bir uygulamaya dönüştürmek için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. “Bir laboratuvarda küçük bir Ay tuğlası yapmak bir şeydir, bunu Ay yüzeyinde yapmak tamamen farklı bir meydan okumadır,” diyerek araştırmaların önemini vurguladı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu