AvrupaBelçikaHaberler

Flaman Araştırmacılar, yapay zeka desteği ile armudun geleceğini araştırıyor

KU Leuven Üniversitesi, Belçika'nın Avrupa Birliği'de en büyük armut üreticisi olmasına rağmen, Limburg armutlarının gelecekte hayatta kalıp kalmayacağı konusundaki endişeleri gidermek amacıyla, armut üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak için zapay zekadan yararlanarak yenilikçi teknikleri araştırıyor.

KU Leuven, UHasselt ve Meyve Yetiştiriciliği Araştırma Merkezi ile işbirliği yaparak, iklim değişikliğinin armut yetiştiriciliği üzerindeki potansiyel etkilerini inceleyen kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma, Flaman Bahçe Bitkileri Koruma Merkezi profesörü ve yöneticisi Bart Nicolaï tarafından yönetiliyor.

Araştırma ekibi, iklim araştırmaları için Ecotrons adı verilen son teknoloji kubbe şeklindeki muhafazaları kullanıyor. Bu muhafazalar, yağış, sıcaklık, rüzgar hızı ve atmosferik CO2 seviyeleri gibi çeşitli iklim senaryolarını taklit ederek armut ağaçlarını kontrol altında tutuyor. Bu sayede bilim insanları, meyve gelişimini etkileyen hava değişkenlerini tam olarak anlayabiliyorlar.

Bu çalışmanın yanı sıra, yapay zeka (AI) giderek daha fazla meyve yetiştiriciliği alanında kullanılmaktadır. Geleneksel olarak, elma ve armutlar soğuk hava depolarından geçerken, denetçiler iç kusurları, oyukları ve kahverengileşmeyi incelemek zorundadır. Bu süreci kolaylaştırmak için X-ışını teknolojisi kullanarak meyvenin iç yapısını detaylı bir şekilde görüntüleyen bir çalışma başlatılmıştır.

Yapay zeka algoritmaları, bu görüntüleri hızlı bir şekilde analiz ederek meyvenin satışa uygunluğu konusunda gerçek zamanlı kararlar almayı kolaylaştırır. Ancak bu tür bir algoritmanın geliştirilmesi, eğitim için önemli verilere ihtiyaç duyar.

Bu ihtiyacı karşılamak için bir araştırmacı, armutları taramak için UZ Leuven’in CT tarayıcısını kullanarak saatler harcadı ve algoritmanın geliştirilmesi için önemli bir veri kümesi oluşturdu.

Ayrıca, araştırmacılar yapay zeka algoritmalarını kullanarak binlerce ‘sanal armut’ oluşturdu. Bu sanal armutlar, X-ışını analizi ile armut sağlığını değerlendirebilen bir algoritmanın temelini oluşturuyor. Bu yöntem hata payını minimuma indiriyor. Başlangıçta elma ve armutlara odaklanmasına rağmen, bu yöntemin çeşitli meyvelerde geniş bir uygulama potansiyeli bulunmaktadır.

Meyve yetiştiriciliği ve iklim araştırmaları ile yapay zeka odaklı inovasyonun kesiştiği bu çalışma, KU Leuven’in sürdürülebilir tarım konusundaki bağ commitmentini yansıtıyor. Bu sayede Belçika armutlarının sürekli tedariki sağlanırken, küresel düzeyde gıda israfıyla mücadele ediliyor. Dünya, iklim değişikliği ve kaynak koruma gibi çok yönlü zorluklarla karşı karşıya olduğunda, bu tür öncü çabalar tarım ve gıda güvenliği için bir umut kaynağı oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu