
Yüzey sularının yalnızca %37’sinin ekolojik açıdan iyi veya çok iyi durumda olduğuna dikkat çeken ajans, Avrupa’nın su kaynaklarını daha iyi yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ajans tarafından yapılan açıklamada, “Avrupa’nın su kaynaklarının sağlığı iyi değil. Sularımız, kıta genelinde su güvenliğini tehdit eden benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya” denildi.
Rapor, yüzey sularının kimyasal sağlığının sadece %29 oranında iyi olduğunu, buna karşılık içme suyu için büyük ölçüde kullanılan yeraltı sularında bu oranın %77 olduğunu belirtti. Yüzey suları, atmosferik kirlilik ve tarımsal atıklar nedeniyle büyük tehdit altında. Raporda, kömür yakılması ve araç emisyonlarının yanı sıra tarımın toprakları kirlettiği vurgulandı.
Ajans, Avrupa tarımının daha sürdürülebilir doğal ve agroekolojik uygulamalara yönelmesi gerektiğini belirterek, pestisit kullanımının 2030’a kadar %50 azaltılması çağrısında bulundu. İklim değişikliğinin etkileri, su kıtlığı ve sel felaketleri gibi olayların da su kaynaklarını baskı altında bıraktığı ifade edildi.
Raporda, su tüketiminin azaltılması ve ekosistemlerin restore edilmesinin hükümetler için öncelik olması gerektiği vurgulandı.
PFAS Kirliliği Düşük Seviyede
Valonya’daki su arıtma işlemlerinden sorumlu şirketin son denetimlerine göre, arıtma tesislerinden çıkan sularda düşük seviyelerde PFAS maddesi tespit edildi. Denetim, Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık 450 tesiste gerçekleştirildi ve sonuçların güven verici olduğu açıklandı.