
Kruvasanın tarihi, asırlara yayılan ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerini kapsayan bir hikaye barındırıyor. Genellikle Fransız kökenli olarak bilinse de, aslen Avusturya’da ortaya çıktığına dair ilginç detaylar son zamanlarda yeniden gündeme geldi.
En bilinen teoriye göre, kruvasanın kökeni 1683’te Osmanlı kuşatması altındaki Viyana’da geceleri çalışan fırıncıların şehri kurtarışına dayanıyor. Fırıncı Peter Wendler tarafından yapılan ve Osmanlı hilalini sembolize eden “Kipferl”, bugünkü kruvasanın atası olarak kabul ediliyor.
On sekizinci yüzyılda Avusturyalı Marie Antoinette’in bu geleneksel tatlıyı Fransız sarayına tanıtmasıyla birlikte, kruvasan kısa sürede popüler oldu. Yumuşak ve tereyağlı yapısıyla bugünkü halini ise Fransız fırıncılar ondokuzuncu yüzyılın sonlarında kazandırdı.