AvrupaHaberlerHollanda

Hollanda’da organik çiftçiler, artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlanıyor

Hollanda'da organik üreticiler, ürün fiyatlarındaki artış maliyetleri karşılamayınca kazanç sağlayamıyor.

Hollanda’da organik tarım yapan çiftçilerin, sürdürülebilirlik maliyetlerini karşılamakta güçlük çektiği bildirildi. Hollanda Tüketici ve Pazarlar Otoritesi (ACM), organik ürünlerin üretiminde oluşan maliyetler son dönemde satış fiyatlarındaki artıştan daha hızlı yükseldiği için, çiftçilerin kâr edemediğine dikkat çekti.

ACM sözcüsü, özellikle organik olarak üretilen peynir, süt, domuz eti ve patates gibi ürünlerde, satış fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını belirtti. Açıklamada, “Bu bir trend değişikliği. Daha önce üreticiler maliyetlerini karşılayabiliyorlardı,” dedi.

Organik ürünler arasında, Hollanda EKO etiketi ve Avrupa Birliği organik etiketiyle satılan, yapay gübre veya kimyasal mücadele ürünlerinin kullanılmadığı gıdalar bulunuyor. Organik olmayan ancak belirli sürdürülebilirlik standartlarına sahip ürünler üreten çiftçilerde ise durum benzer. Bu çiftçilerin bir kısmı maliyetleri karşılarken, altıda biri bunun yeterli olmadığını bildiriyor.

ACM, tarım sektöründe sürdürülebilirliği artırmak için bir dizi öneri sundu. Bu öneriler arasında, üreticiler arasındaki iş birliğinin desteklenmesi, sürdürülebilir ürünlerle geleneksel ürünler arasındaki fiyat farkının azaltılması ve sürdürülebilir üreticilere yönelik vergi indirimleri ya da sübvansiyonlar gibi önlemler yer alıyor.

Yetkililer, önerilerin çiftçilerin adil bir gelir elde etmelerini sağlamayı amaçladığını belirtti. ACM ayrıca, tarım sektöründeki güncel durumu daha iyi anlayabilmek için ek araştırmalar da yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu