Bu durum, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaşam maliyetlerinin belirgin şekilde arttığını gösteriyor. Hollanda İstatistik Kurumu’nun (CBS) yayınladığı ön verilere göre, kesin enflasyon oranı daha fazla verinin değerlendirilmesiyle iki hafta içinde açıklanacak.
Gıda ürünleri ve hizmetlerdeki fiyat artışları, enflasyonun yüksek seyretmesinin ana nedenleri arasında yer alıyor. CBS’nin verilerine göre, Ağustos ayında gıda, içecek ve tütün ürünlerinde bir yıl öncesine kıyasla %5,6 oranında bir fiyat artışı gözlemlendi. Hizmet sektöründeki fiyat artışı ise %5,8 olarak belirlendi.
Bununla birlikte, enerji fiyatlarının düşmesi enflasyon oranının daha fazla artmasını engelledi. Temmuz ayında enflasyon %3,7 seviyesindeydi, dolayısıyla Ağustos ayında hafif bir düşüş kaydedildi.
Enflasyonun bu kadar yüksek olmasının kökeni 2021 yılına dayanıyor. Pandemi sonrası ekonominin yeniden canlanması ve ardından gelen enerji krizi, fiyatların hızla yükselmesine neden oldu. Eylül 2022’de enflasyon %14,5 ile zirveye ulaştı. Sonrasında fiyat artışları yavaşladı, ancak 2023 yılı boyunca enflasyon %3’ün üzerinde kalmaya devam etti.
Enflasyonun bu seviyede kalmasının bir nedeni de maaşlardaki artışlar. Son yıllarda ücretlerin yükselmesi, çalışanlar için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ancak artan maaşlar, özellikle hizmet sektöründe maliyetlerin artmasına ve dolayısıyla fiyatların yükselmesine yol açtı.
Öte yandan, maaş artışlarının enflasyondan daha hızlı gerçekleşmesi tüketicilere bir nebze rahatlama sağlıyor. Hollanda Ekonomik Politika Analiz Bürosu’nun (CPB) verilerine göre, ücret artışları fiyat artışlarının önüne geçmiş durumda. Bu da, yüksek fiyatlara rağmen tüketicilerin daha fazla paraya sahip olduğu anlamına geliyor.
Ancak, %3,6’lık enflasyon oranı Avrupa Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin oldukça üzerinde. Merkez bankası, %2 enflasyon oranının yaşam maliyetlerini dengede tutacağını düşünüyor. Fiyatların düşmesi, yani deflasyon, ekonomiyi olumsuz etkileyebilir; çünkü tüketiciler bu durumda harcamalarını erteleyebilir ve bu da ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına yol açabilir.