Flaman çiftçi sendikası Boerenbond tarafından yapılan bir ankete göre, çiftçilerin yarısından fazlası önümüzdeki beş yıl içinde çiftliklerini küçültmeyi, ara vermeyi ya da tamamen terk etmeyi düşünüyor. Eylül ayında yapılan ankete toplam 1.365 Boerenbond üyesi katıldı. Ankette, tarım ve bahçecilik sektörlerindeki hükümet politikalarına dair kaygılar ele alındı. Özellikle yeni azot kararnamesi gibi düzenlemeler çiftçileri endişelendiriyor. Anket sonuçlarına göre, çiftçilerin %97’si bu politikaların işlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan topraklara erişimlerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Her üç çiftçiden biri ise önümüzdeki beş yıl içinde iflas edebileceği korkusunu taşıyor.
Boerenbond, Flaman hükümetinin sürekli değişen ve yasal dayanağı zayıf düzenlemeler nedeniyle güvenilir bir ortak olmadığını belirtiyor. Sendika, “Tarım ve bahçecilik stratejik bir sektör olarak kabul edilmeli ve gereken öncelik ile planlama yapılmalı. Bu sektör 120.000 kişiye iş imkânı sağlıyor ve gıda güvenliğimiz için stratejik önem taşıyor,” açıklamasında bulundu.
Wallonie’de Benzer Zorluklar Yaşanıyor
Flaman çiftçileri kadar Wallonie bölgesindeki çiftçiler de benzer sorunlarla karşı karşıya. Temmuz ayında düzenlenen Libramont tarım fuarında Genç Çiftçiler Federasyonu (FJA), yaşlanan nüfus ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle Wallonie’deki çiftliklerin yarısının bir nesil içinde yok olabileceği uyarısında bulundu. Tahminlere göre, bölgedeki 12.500 çiftliğin %70’i önümüzdeki beş ila altı yıl içinde el değiştirecek.
Ipsos tarafından CBC Bank için yapılan bir ankete göre, Wallonie çiftçilerinin yarısı işletmelerinin kârlı olmadığını belirtirken, üçte birinden fazlası çiftliklerini satmayı düşünüyor. Tarım sektöründeki kuruluşlar, yeni Wallonie hükümetine çiftliklerin sürdürülebilirliğini desteklemek için gerekli finansmanı sağlaması çağrısında bulunuyor.
Bu gelişmeler, tarım sektöründeki belirsizliklerin ve hükümet politikalarının çiftçiler üzerindeki baskısını gözler önüne seriyor.