Flaman Bölgesi, Göçmen Politikalarını Sıkılaştırmayı Planlıyor.
Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde yeni hükümet, göçmen politikalarını sıkılaştırmayı planlıyor. Hedefler arasında, Avrupa Birliği dışından gelen işgücü göçmenlerine zorunlu uyum kursu getirilmesi ve Felemenkçe bilgisinin ileri seviyede olmasının zorunlu hale getirilmesi yer alıyor.
Bu adımlarla entegrasyon sürecinin hızlandırılması ve sosyal destekler için 5 yıllık ikamet şartının getirilip getirilemeyeceği araştırılıyor.
CD&V’li Hilde Crevits’in Entegrasyon ve Uyum Bakanı olarak görev yaptığı hükümetin temel amacı, yeni gelenlerin kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak ve toplumda etkin bir şekilde yer almalarına destek olmak. Bu nedenle, Avrupa Birliği dışından işverenlerin davetiyle çalışmak üzere Flaman Bölgesi’ne gelen göçmenler için uyum kursu zorunlu olacak. Bu zorunluluk şimdiye kadar yalnızca aile birleşimi yapanlar ve tanınmış mülteciler için geçerliydi. Fairwork Belgium’dan Jan Knockaert, işgücü göçmenlerinin hakları ve yükümlülükleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını, bu yüzden bazı işverenlerin kötü koşullarda ve yasadışı ücretlerle çalıştırma fırsatı bulduğunu belirtti. Yeni düzenlemelerin bu tür istismarın önüne geçmesi bekleniyor.
Ayrıca hükümet, uyum sürecine başlamadan önce göçmenlerin kendi ülkelerinde hazırlık yapmasını istiyor. Bu doğrultuda başlatılan pilot projelerin zorunlu hale getirilmesi düşünülüyor. Ancak Odisee Yüksekokulu’ndan Pascal Debruyne, bu planın ailelerin uzun süre ayrı kalmasına neden olarak entegrasyon sürecini yavaşlatacağını savunuyor.
Yeni düzenlemeler kapsamında, Felemenkçe dil seviyesi gereklilikleri de artırılıyor. Şu an yalnızca iki yıldır çalışmayan yeni gelenler için zorunlu olan B1 dil seviyesi, tüm uyum sürecine katılanlar için zorunlu hale gelecek. Bu, ileri seviyede bir Felemenkçe dil bilgisini ifade ediyor. Aynı zamanda sosyal konut kiralayan kişilerin de dil bilgisinin A2 seviyesinden B1 seviyesine yükseltilmesi planlanıyor.
Hükümet, sosyal desteklerde de değişiklik yapmayı düşünüyor. Çocuk yardımı paketi, sosyal koruma ve eğitim bursları gibi Flaman yetki alanındaki sosyal yardımların alınabilmesi için 5 yıllık ikamet şartı getirilip getirilemeyeceği incelenecek.
Anvers Üniversitesi’nden göç araştırmacısı Dries Lens, getirilen bu gerekliliklerin entegrasyon sürecini zorlaştıracağını düşünüyor. Lens’e göre, kısa eğitimli göçmenler uyum sürecinde mesleki eğitim almak zorunda kaldığında, tam zamanlı eğitim gören bu kişilerin maddi olarak nasıl geçinecekleri belirsiz. Ayrıca, yabancı yüksek lisans diplomalarının sadece lisans derecesi olarak tanınmasının, birçok göçmenin ek bir yükseköğretim eğitimi almasını gerektirdiğini belirtiyor.
Ayrımcılıkla mücadele amacıyla sektörel uygulama testleri yapılacak. Geçen yıl Çalışma Bakanı Jo Brouns’un yaptığı ayrımcılık ölçümleri yayımlanmadığı için, bu testlerin ne kadar etkili olacağı şu an belirsiz.