Bilim ve TeknolojiHaberler

Çay ve Böğürtlen gibi besinler sağlıklı yaşlanmayı destekliyor

ABD'de yapılan araştırmaya göre böğürtlen, çilek, elma ve çay gibi flavonoid içeren gıdalar sağlıklı yaşlanmayı artırıyor.

ABD’de Edith Cowan Üniversitesi, Queen’s University Belfast ve Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu tarafından yürütülen geniş çaplı araştırmada, flavonoid açısından zengin gıdaların yaşlılıkta sağlık üzerinde olumlu etkileri değerlendirildi. Araştırma, 24 yıl boyunca 62.743 kadın ve 23.687 erkeğin verilerini inceledi.

Sonuçlara göre kadınlarda flavonoid alımı en yüksek olanlarda zayıflık riski yüzde 15, fiziksel işlev bozukluğu riski yüzde 12 ve zihinsel sağlık bozukluğu riski yüzde 12 daha düşük belirlendi. Erkeklerde de flavonoid alımı zayıf zihinsel sağlık riskinde yüzde 15 azalma ile ilişkili bulundu.

Uzmanlar, çilek, elma, portakal, böğürtlen ve siyah çay gibi besinlerin düzenli tüketiminin, yaşlanmada hem fiziksel hem de zihinsel sağlığın korunmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bu beslenme değişikliği, yaşlanmayla gelen zayıflık ve hastalık risklerini azaltmada etkili kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu