AvrupaBulgaristanHaberler

Bulgaristan’da tarım işletmelerinin %75’i 15 yılda yok oldu

Bulgaristan'da 2005 yılında 500 bin olan işletme sayısı 2020'de 132 bine kadar düştü. Bu veriler, Uluslararası Tarım Ekonomisi Konferansı’nda sunulan bir analizde ortaya kondu.

Uzmanlar, Bulgaristan tarımının karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bazı sektörlerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Özellikle tahıl ve yağlı tohum üretiminde Bulgaristan’ın son 15-20 yılda piyasada güçlü bir konum elde ettiği ifade edildi. Ancak, süt, et, sebze ve meyve gibi temel gıda sektörlerinde ciddi zorlukların devam ettiği belirtildi. Bu sektörlerde yerli üretimin pazar payının artmadığı, aksine bazı bölgelerde azaldığı kaydedildi.

Uzmanlara göre, bu sektörlerdeki üretim ve pazar organizasyonu oldukça karmaşık bir yapıya sahip ve yüksek yatırım, iyi yönetim ve pazar organizasyonu becerileri gerektiriyor. AB’deki güçlü rekabet ve Bulgaristan’ın meyve ve sebze üretiminde iddialı komşu ülkelere yakınlığı da Bulgar üreticiler için büyük bir zorluk teşkil ediyor. Ayrıca, ortak tarım politikalarının 2007 yılından sonra bu sektörleri istenilen seviyeye taşıyamadığı ifade edildi.

Uzmanlar, 2007’den sonra verilen tarımsal sübvansiyonların üretimden bağımsız hale getirilerek yalnızca araziye göre ödeme yapılmasının tarım sektöründe dengesizlik yarattığını belirtti. Süt, et, meyve ve sebze gibi sektörlerin başka fırsatlarla desteklenmesi ve üretkenliklerini artıracak önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Bulgaristan’ın kendi et ihtiyacının %50’sinden fazlasını ithal ettiği, eski AB üyelerinde ise bu oranın %90’ın üzerinde olduğu aktarıldı.

Bu durumun, Bulgaristan’ın pazar odaklı bir tarım politikası geliştirmesi gerektiğine işaret ettiği ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu