Bulgaristan’da buğday rekoltesi yüzde 10 artarken kayısı üretimi yüzde 95 azaldı
Tarım Bakanlığı verilerine göre, 2025’te buğday ve diğer tahıllarda artış görülürken, kayısı ve birçok meyve ürününde ciddi düşüşler yaşandı.

Bulgaristan Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın operasyonel verilerine göre, 2025 yılı Temmuz ayı sonu itibarıyla buğday, kolza ve arpa alanlarının yüzde 97 ila 99’u, çavdar ve tritikale alanlarının ise yüzde 80’inden fazlası hasat edildi.
Tüm ana sonbahar mahsullerinde daha geniş hasat alanları ve daha yüksek ortalama verimler bildirilirken, yıllık üretim artışları şu şekilde kaydedildi: buğday yüzde 10,7, arpa yüzde 22,8, kolza yüzde 59,3, çavdar yüzde 31,9 ve tritikale yüzde 44,7. Şu ana kadar 7.131.095 ton buğday hasat edildi.
Burley tipi tütünün hasat alanının genişlemesiyle birlikte, geçen yıla göre yüzde 83,4 artış kaydedildi. Buna karşılık, daha küçük hasat alanları nedeniyle Oriental tütünü yüzde 18,3, Virginia tütünü ise yüzde 63,6 düşüş gösterdi; Oriental tütünde verim düşüklüğü de bu gerilemede etkili oldu.
Daha geniş hasat alanları sayesinde, lahana (yüzde 20,9), patates (yüzde 33,7) ve açık alan salatalıkta (yüzde 74,1) üretim artışı görüldü. Ancak, verimde düşüş ve yavaş hasat nedeniyle biber (yüzde -6,9), kavun (yüzde -13), domates (yüzde -24,6) ve karpuz (yüzde -34,3) üretimi azaldı. 2025 yılı başından itibaren, serada domates üretimi yüzde 47,8, salatalık üretimi ise yüzde 29,8 arttı. Açık alan ve seralardan elde edilen toplam çilek üretimi ise 5.308 ton oldu.
2025 yılı, birçok meyve ürünü için özellikle olumsuz hava koşullarıyla geçti. Sonuç olarak, şeftali, vişne, kiraz, erik ve kayısı üretimi 2024’e kıyasla yüzde 60,5 (şeftali) ile yüzde 95,6 (kayısı) arasında azaldı. Ahududu üretiminde ise yüzde 28,1’lik daha ılımlı bir düşüş kaydedildi.
Armut hasadı henüz erken aşamada olup, bu yıl 20 ton toplanırken geçen yıl aynı dönemde 106 ton üretilmişti.
Lavanta üretimi ise 22.741 tonla yıl bazında yüzde 38,2 azaldı. Bu düşüşte hem yavaş hasat temposu hem de ortalama verim düşüklüğü etkili oldu.
Fiyatlar cephesinde ise ayçiçeği hariç olmak üzere, 30 Temmuz itibarıyla temel hububat ve yağlı tohumlarda alım fiyatları yüzde -0,3 (ekmeklik buğday) ila yüzde -1,6 (mısır) arasında geriledi. Aynı tarihte, patates, lahana, biber (kırmızı ve yeşil), karpuz ve salatalık hallerde geçen haftaya göre yüzde 1,9 (patates) ile yüzde 11,3 (yeşil biber) arasında daha düşük fiyatlarla satıldı.
Buna karşın, ana meyve ve sebze ürünlerinin çoğu geçen yılın aynı dönemine göre yüksek fiyatlardan işlem görüyor. Elma fiyatları yüzde 42,6, şeftali fiyatları ise yüzde 60,6 yükseldi. Domates, patates, lahana ve yeşil biberdeki artış ise yüzde 0,4 ila yüzde 14 arasında değişti. Kırmızı biber (yüzde -13,4) ve salatalıkta (yüzde -43) fiyatlar düşerken, karpuz fiyatı sabit kaldı. Tarım Bakanlığı, bu trendlerin yurt genelindeki toptancı halleri verilerine dayandığını bildirdi.