Bulgaristan’da 6 bin tona yakın sahte peynir tüketildi
Tarım ve Gıda Bakanlığı'na göre Bulgaristan'da yılın ilk yarısında neredeyse altı bin ton taklit peynir tüketildi. Uzmanlar, taklit ürünlerin sağlık risklerine karşı uyarıyor.

Bulgaristan’da tüketiciler bu yılın ilk altı ayında yaklaşık altı bin ton taklit peynir yedi. Tarım ve Gıda Bakanlığı verilerine göre, en fazla üretim mart ve haziran aylarında gerçekleşirken, taklit ürün kullanımı son yıllara kıyasla azalma gösterdi.
Uzmanlar; marketlerdeki her altı üründen birinin yabancı yağlar içerebileceğini, düzenli palm yağı ve hidrojenize yağ tüketiminin ise kalp damar hastalıkları riskini arttırdığını belirtiyor. Taklit ürünlerin fiyatındaki yükseliş nedeniyle bazı üreticiler, peynirde palm yağı yerine su, kauçuk ya da nem tutucu maddeler kullanmaya başladı.
Gerçek peynirin sadece süt, maya, starter ve tuz içermesi gerektiği vurgulanıyor. Etiketlerde ‘bitkisel yağ’, ‘palmiye yağı’, ‘nişasta’ veya ’emülgatör’ ibaresi bulunuyorsa ürünün taklit olduğu düşünülmeli. Sektör, su oranı arttırılan peynirlerin etiketinde açıkça belirtilmesi gerektiğini savunuyor.