Seçimde birinci olan N-VA’nın lideri de Wever, bugün Vooruit, CD&V, MR ve Les Engagés partilerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmede, bu partilerin liderleri Merkez Bankasından ülkenin makroekonomik durumu ve bütçe konularında brifing aldı.
Muhtemel koalisyon, N-VA ile Brüksel Başkent Bölgesi ve Valonya’da birinci olan Frankofon liberal MR, Valonya’da dördüncü sırada gelen Les Engagés, Flaman bölgesinde üçüncü sırada gelen Vooruit ve dördüncü sırada gelen Flaman Hristiyan Demokrat CD&V partilerini bir araya getiriyor. “Arizona” ismi verilen bu koalisyon, ABD’nin Arizona eyaletinin renklerini andıran şekilde siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden beş partiyi birleştiriyor ve hükümeti kurma olasılığı yüksek görülüyor. “Arizona” liderleri yarın da Savunma Bakanlığında ve Nükleer Kontrol Ajansında brifingler alacak ve ardından resmen müzakerelere başlayacaklar.
N-VA lideri Bart de Wever, partisinin tüzüğünde “bağımsız bir Flaman bölgesi cumhuriyeti” ve monarşinin sonlandırılmasının hedeflendiği belirtilmesine rağmen, seçim öncesi aşırı sağcı rakipleriyle çalışmayı reddetti ve ayrılıkçı ideolojisini bir kenara bırakarak devlet reformu ve federe bölgelere daha fazla özerklik tanımaktan bahsederek çizgisini yumuşattı. Ancak bu söylem değişikliğine rağmen koalisyon çabalarının zor olacağı düşünülüyor.
Aşırı sağcı Vlaams Belang (VB) partisi ise seçimde ikinci sıraya yerleşmesine rağmen, N-VA lideri de Wever hem seçim öncesi hem de sonrasında VB ile görüşmeyeceğini açıkladı. Ancak N-VA içinde bazı güçlü isimler, VB’yi diğer partilerden farklı görmemekte, fakat parti içinde bu konuda uzlaşma sağlanamamaktadır. Bu durum, Arizona koalisyonunun hükümet kuramaması halinde VB ile görüşülüp görüşülmeyeceği sorusunu gündemde tutuyor. Avrupa genelinde siyasetin aşırı sağa kayması nedeniyle VB’nin eli güçleniyor.
Belçika’da federe bölgeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar, hemen her seçim sonrasında siyasi krizlere neden olmaktadır. Ülke, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün, 1988’de 148 gün, 2007’de 194 gün ve 2019 seçimleri sonrasında 653 gün hükümetsiz kalarak rekor kırmıştır.