AvrupaBelçikaHaberler

Belçika’da peynir üretimi son beş yılda yüzde yirmi beş arttı

Statbel verilerine göre, Belçika'nın 2024 peynir üretiminde özellikle mozzarella ve taze peynirde büyük artış kaydedildi.

Belçika İstatistik Kurumu Statbel’in Salı günü yayınladığı verilere göre, Belçika’da şirketlerin peynir üretimi 2024 yılında son beş yıl ortalamasına göre yüzde 25 arttı. Özellikle mozzarella yüzde 31 ve taze peynir yüzde 102 oranında artışla piyasada öne çıktı.

Sadece mozzarella ve taze peynir, toplam 137.000 ton peynir üretiminin yüzde 80’ini kapsıyor. Mozzarella üretimi 87.000 tona, fromage frais ise 22.000 tona yükseldi. Keçi peyniri üretimi ise 2019-2023 ortalamasına kıyasla yüzde 1,3 azaldı.

Öte yandan süt tozu, içme sütü, tereyağı ve dondurma üretimi ise beş yıllık ortalamaya göre azalma gösterdi. Belçika’ya komşu ülkelerden 2024’te toplam 4,81 milyar litre süt getirildi; ithalat ve ihracat arasında ciddi bir döngü yaşandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu