
IÉSEG İşletme Okulu Ekonomik Araştırmalar Direktörü Eric Dor tarafından pazartesi günü açıklanan verilere göre, Ekim 2021’den Ekim 2024’e kadar olan dönemde içecekler hariç gıda ürünlerinin fiyat artışı incelendi.
Bu dönemde Belçika’daki fiyat artışı, Lüksemburg (%21,4), Fransa (%22,9), İtalya (%24,3) ve Hollanda (%24,9) gibi ülkelerden daha yüksek oldu.
Gıda fiyatlarındaki artış ürünler arasında büyük farklılıklar gösterdi. Zeytinyağı, %100,6 ile en fazla artan ürün olurken, patates fiyatları %48,3, yumurta fiyatları ise %42,1 oranında yükseldi. En düşük artış kuru yemiş ve kabuklu meyvelerde (%7,2), alkollü içkiler ve likörlerde (%7,9) ve hafif olmayan biralarda (%10,9) görüldü.
Belçika’da ekmek (%27,3), kümes hayvanları eti (%33,5), peynir (%33,4), tam yağlı süt (%30,9), zeytinyağı ve yumurta gibi temel gıdaların fiyat artışları, komşu ülkelerdeki oranların üzerinde gerçekleşti.
Bununla birlikte, şeker (%35,4), sığır eti (%19,16) ve soslar ile çeşniler (%24) gibi bazı ürünlerde Belçika’daki fiyat artış oranı daha düşük kaldı.