Almanya Federal Meclisi’nin 12 Nisan’da kabul ettiği “Kendi Kaderini Tayin Hakkı Yasası”, trans bireylerin cinsiyet kimliklerini resmi olarak tanımasını ve değiştirmesini kolaylaştıracak bir adım olarak görülüyor. Yeni yasa, isim veya cinsiyetini değiştirmek isteyen herkese uygulanacak. 18 yaş üstü bireyler, nüfus müdürlüğüne başvurarak kayıtlarını erkek, kadın veya Almanya yasalarındaki “üçüncü cinsiyet” olarak değiştirebilecek. Ayrıca, talep edenler bürokratik işlemlerde cinsiyetle ilgili herhangi bir kaydın tutulmamasını da isteyebilecek.
Yasa, cinsiyet değiştirmiş bireylerin ayrımcılıkla karşılaşmasını önlemeyi amaçlıyor. Örneğin, pozitif ayrımcılıktan yararlanmak isteyen bir kadın, kendini erkek olarak kaydettirip erkek olarak muamele görebilecek. Yılda yalnızca bir kez isim ve cinsiyet değişikliği yapılabilirken, özel durumlarda birden fazla değişikliğe izin verilecek. Cinsiyet ve isim değişikliği sonrası bireylere eski isimleriyle hitap edenlere 10 bin Euro’ya kadar para cezası verilebilecek, iş başvurusunda kişinin eski ismi ya da cinsiyeti hakkında bilgi toplanması cezaya yol açabilecek.
Bir erkeğin kadın olarak kaydettirilip spor müsabakalarına katılıp katılamayacağı ilgili spor kuruluşlarına bırakılacak. Aynı şekilde tuvalet, yüzme havuzu ve sauna gibi alanların kullanımında da karar yetkisi ilgili kurumlarda olacak.
Sığınmacılar ise oturma izinlerinin bitimine iki aydan fazla varsa kimliklerindeki cinsiyet hanesinde değişiklik yapmak için başvurabilecekler. 14-18 yaş arası gençler ebeveyn ya da yasal vasilerinin izniyle başvuruda bulunabilecek, 14 yaşından küçükler için başvuru ebeveyn veya vasiler tarafından yapılmak zorunda olacak.
Yeni yasayla birlikte cinsiyet değişikliği için doktor raporu veya mahkeme onayı gerekliliği kaldırılırken, ameliyat şartı da aranmıyor. Mevcut “Cinsiyet Değiştirme-Transseksüel Yasası” kapsamında ise cinsiyet değişikliği yapmak isteyenler, en az iki psikologdan rapor almak ve ayrıntılı sorulara yanıt vermek zorundaydılar.
Diğer Avrupa ülkelerinde de cinsiyet değişikliği olanakları bulunuyor. İsviçre, İrlanda, Belçika, Portekiz ve Norveç’te benzer uygulamalar mevcutken, İspanya 2022’de 16 yaşından itibaren cinsiyet değişikliğini sadece nüfus idaresine başvurarak mümkün kılan bir yasa çıkardı. İsveç Parlamentosu ise 17 Nisan 2024’te yasal cinsiyet değiştirme yaşını 18’den 16’ya indiren bir yasayı kabul etti; yasanın Temmuz 2025’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.
ABD’de de cinsiyet değişikliği yasal olarak mümkün, ancak eyaletlere göre farklı uygulamalar mevcut. Çoğu eyalette doğum belgesi ve ehliyet gibi belgelerde cinsiyet değişikliği yapılabiliyor, ancak bazı eyaletler sağlık yetkililerinden tıbbi veya psikolojik tedavi belgesi talep ediyor.
Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, seçilirse cinsiyet değişikliği kavramının her yaşta teşvik edilmesine karşı federal kurumlara harekete geçme talimatı vereceğini açıklamıştı. Trump, kadın ve erkek dışındaki üçüncü cinsiyeti kabul etmiyor.