Federal İstatistik Ofisi’ne (Destatis) göre, köpek sahiplerinden toplanan bu miktar, ülkede köpek vergisinde bugüne kadar elde edilen en yüksek seviye oldu. Yetkililerin açıklamasına göre, köpek sahiplerinin ödediği vergi, sahip oldukları köpek sayısına ve köpeğin ırkına göre değişiklik gösteriyor. Ancak köpek vergisi gelirlerindeki bu artış, köpek sayısındaki bir yükselişten ziyade vergilerin yapılandırılmasına bağlı. Destatis, “Yüksek vergi gelirleri, bu dört ayaklı evcil hayvanların sayısının arttığı anlamına gelmiyor,” diyerek, köpek sahip olmanın maliyetlerinin de arttığına dikkat çekiyor.
Ayrıca, 2023 yılında köpek ve kedi maması fiyatlarında ortalama yüzde 17’lik bir artış yaşandığı, yani “dört ayaklı bir dost” sahibi olmanın sadece vergi değil, günlük masraflar açısından da giderek daha maliyetli hale geldiği vurgulanıyor.
Almanya’da köpek vergisi yıllık olarak belediyeler tarafından belirleniyor ve köpek sahipleri her yıl bu vergiyi ödemek zorunda. Vergi beyannamesi vermeyen veya vergisini ödemeyen köpek sahipleri ise cezai yaptırımlarla karşılaşabiliyor. Özellikle Kovid-19 pandemisi sırasında köpek sahiplenmelerinde ciddi bir artış yaşanmıştı. Evcil Hayvan İşletmeleri Derneği (ZZF) ve Evcil Hayvan Sanayi Derneği (IVH) tarafından yapılan araştırmalara göre, 2023’te Almanya’daki hanelerde yaklaşık 10 milyon 500 bin köpek yaşıyor.