AlmanyaAvrupaHaberler

Almanya, Türk vatandaşlarının reddedilen vizelere itiraz hakkını bir yıl daha askıya alıyor

Avrupa Birliği ülkeleri, özellikle Almanya, Schengen vizesi sürecinde giderek daha katı bir tutum izliyor.

Son dönemde, birçok Türk vatandaşı, Alman başkonsolosluklarından gelen vize reddi kararları nedeniyle memnuniyetsizliğini dile getiriyor. En son olarak, Almanya’nın vizeleri reddedilenlerin itiraz haklarını askıya alma kararıyla birlikte, vize başvuru süreçlerinin daha da uzaması ve neredeyse durma noktasına gelmesi bekleniyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Haziran 2023’te Türkiye, Çin ve Fas’taki vize itiraz başvurularının değerlendirilmesini bir pilot proje çerçevesinde durdurduğunu açıklamıştı. Bakanlık, bu uygulamanın 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldığını, bu tarihe kadar itirazların değerlendirmeye alınmayacağını duyurdu.

Bu gelişmenin ardından, Almanya’dan gerekçesiz olarak “ret” cevabı alan Türk vatandaşları, belirtilen süre içinde itiraz hakkından yararlanamayacak. 2022’de Türk vatandaşlarının Almanya temsilciliklerine 120 bin 876 vize başvurusu yaptığı ve bunların yüzde 40’ının reddedildiği belirtilmişti. SchengenVisaInfo.com’a göre, Türkiye ve AB arasındaki vize serbestisi müzakerelerinin başladığı 2013 yılından bu yana, Türk vatandaşlarının vize reddi oranı üç kat artmış durumda.

Türkiye’nin halen AB’ye aday ülke statüsünde olmasına ve Gümrük Birliği’nde yer almasına rağmen, geçen yıl Almanya’nın vize kabul oranı, Çin, Hindistan ve hatta Rusya’nın gerisinde kaldı. Alman yetkililer, başvuru reddine sebep olarak yetersiz belgeler, finansal durum eksiklikleri ve seyahat amacının belirsizliğini gösterse de, Almanya’nın artan göç endişesiyle vize koşullarını sıkılaştırdığı yorumları dikkat çekiyor.

Vize başvuruları tam belgeli kişilere bile inandırıcı bulunmayan seyahat gerekçeleri veya geri dönme garantisi görülmemesi nedeniyle ret verildiği iddia ediliyor. Sadece turistik amaçla gelmek isteyen Türk vatandaşlarına yönelik bu “keyfi” tutumun, seyahat özgürlüğünün ihlali olarak eleştiriliyor.

Almanya, güvenliği sağlamak amacıyla kara sınırlarındaki kontrolleri de genişletmiş durumda. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Eylül 2023’te başlayan altı aylık uygulama kapsamında, Almanya’nın Fransa, Lüksemburg, Belçika, Danimarka ve Hollanda sınırlarında kontrolleri artırdığını açıklamıştı. Bu süreçte, Almanya’ya yasa dışı giriş yapmaya çalışan yaklaşık 57 bin kişi tespit edilirken, 33 bin kişinin girişine izin verilmediği ve yaklaşık 1.400 insan kaçakçısının yakalandığı bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu