Uzmanlar işlenmiş gıdalar ile erken ölüm riski arasındaki bağlantıyı tartışıyor
8 ülkede yapılan geniş çaplı bir araştırmada, aşırı işlenmiş gıdalar ile erken ölüm riski arasındaki bağlantı değerlendirildi.

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri dahil sekiz ülkede gerçekleştirilen yeni bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketilmesinin erken ölüm riskini artırabileceğini gösterdi. Cips, kruvasan, donut, bisküvi ve gazlı içecekler gibi gıdalar, uzmanların özellikle vurguladığı ürünler arasında yer alıyor. Bu araştırmada, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kalori alımının yarısından fazlasının aşırı işlenmiş gıdalardan sağlandığı kaydedildi.
İlgili raporda, yüzde on dört oranındaki erken ölümlerin bu tür besinlerle bağlantılı olabileceği öngörülüyor. Buna karşın Brezilya ve Kolombiya gibi ülkelerde işlenmiş gıda tüketiminin daha az ve erken ölümlerin yüzde dört oranında olduğu bildirildi. Araştırmacılar, ürünlerdeki katkı maddeleri ile bunların sağlık üzerindeki etkilerini mercek altına aldı ancak işlenme sürecinin kendisinin ne kadar etkili olduğu henüz belirlenemedi.
Çalışmada ana kaygı, yüksek yağ, tuz ve şeker oranının tip iki diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanserler gibi rahatsızlıkların riskini artırmasıydı. Uzmanlar, işlenmiş gıda tüketiminin doğrudan zararlı olduğunu kanıtlamanın ise güç olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni olarak yaşam tarzı, gelir seviyeleri ve kişisel beslenme alışkanlıklarındaki farklılıklar gösteriliyor.