AlmanyaAvrupaHaberler

Almanya’da gıda israfının yarısından fazlası hanelerden kaynaklanıyor

Almanya'da gıda israfında en büyük pay hanelerde; sektörler ise standartlar ve iş birliğiyle israfı azaltmaya çalışıyor.

Almanya’da gıda atıklarının büyük kısmı, doğrudan özel hanelerden kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalara göre, ülkede çöpe giden yiyeceklerin yüzde 58’i haneler tarafından atılıyor. Bu oranla haneler, gıda israfında başı çekiyor. Gastronomi sektörü ise yüzde 18 ile ikinci sırada yer alıyor.

Almanya Otel ve Lokantacılar Birliği (Dehoga) Thüringen Temsilcisi Dirk Ellinger, sektörlerinin hijyen standartları nedeniyle her ürünü tekrar kullanamadıklarını ve yiyecek israfının bir kısmının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor. Ellinger, sektörlerinde israfı azaltmak için porsiyon çeşitliliği gibi yeni fikirlerle çalıştıklarını, ancak daha fazla azaltımın zor olacağını ifade etti. Ayrıca, toplumsal bilinçlenmeye ihtiyaç olduğunu ve gıda israfının toplumun bütününü ilgilendiren bir mesele olduğunu vurguladı.

Alman Perakendeciler Birliği (BVLH) temsilcisi Martin Yotov ise, perakende sektörünün sadece yüzde 7’lik bir paya sahip olduğunu ve gıda israfını daha da azaltmak için çaba gösterdiklerini belirtti. Büyük zincir marketler sosyal yardımlaşma kuruluşlarıyla ortaklıklar kurarak gıda israfını azaltmaya katkıda bulunuyor. Yotov, Avrupa Birliği ve Almanya’nın öngördüğü yüzde 50 azaltım hedefinin mümkün olduğuna inandığını söyledi.

Uzmanlar, özellikle temel atık kaynağı olan özel hanelerde bilinçlendirme ve alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, minimum dayanıklılık tarihi kavramının doğru anlaşılması ve tüketicilerin gıda tüketimi konusunda bilgilendirilmesi gerekliliği öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu