AvrupaBelçikaHaberler

Yeni bir araştırma, Flaman süpermarketlerinde sağlıksız gıdaların yayın olduğunu ortaya koyuyor

De Standaard, halk sağlığı enstitüsü Sciensano'nun araştırmasına göre, Flaman süpermarketlerinde sağlıksız yiyeceklere ayrılan her 10 metrelik raf alanına karşılık, taze meyve ve sebzeler gibi sağlıklı seçeneklere sadece 3,6 metre yer ayrıldığını ortaya koyuyor.

Sağlık enstitüsünde araştırmacı olan Stefanie Vandevijvere, “Zincirler arasındaki farklar çarpıcı olsa da, hiçbir süpermarket iyi durumda değil. Toplamda, süpermarket vitrinlerinin yalnızca dörtte biri sağlıklı gıdalara ayrılmış durumda. Ankete katılan süpermarketler (Carrefour, Delhaize, Aldi, Lidl ve Colruyt) arasında Aldi, 10 metrelik sağlıksız seçeneklere karşılık yaklaşık 4,5 metrelik sağlıklı gıda alanıyla öne çıkıyor. Tam aksine, Carrefour sadece 2,2 metrelik sağlıklı gıda alanıyla geride kaldı.” dedi.

Çalışma aynı zamanda gıda ürünlerinin stratejik yerleşimini de inceledi. Vandevijvere, “En sağlıksız yiyecekler en göze çarpan yerlerde, yani kasalarda veya reyonların başındaki tanıtım standlarında bulunuyor. Aslında, kasaya yakın olan ürünlerin yaklaşık %80’i gıda ürünleri ve bunların neredeyse %80’i, başta çikolata veya şeker olmak üzere, ultra işlenmiş ürünlerden oluşuyor.” dedi.

Colruyt bu trendden sapıyor. “Colruyt’un farklı bir mağaza planı var. Kasalarda hiçbir ürün sergilenmiyor” şeklinde konuşan pazarlama profesörü Gino Van Ossel, bu durumu De Standaard’a açıkladı. Bu arada Delhaize, Nutri-Score A ve B olan ürünlerde %10 indirim sunarak sağlıklı satın alımları teşvik etmeye çalışıyor.

Bölge sakinleri dünyanın en büyük dördüncü gıda tüketicisi olurken, bu çalışma süpermarketlerin halk sağlığındaki rolü hakkındaki soruları gündeme getiriyor. İletişim bilimleri profesörü Tim Smits, “Müşterileri sadece bilgilendirmek, sürekli sağlıksız yiyecekler gördüklerinde istenen etkiyi yaratmaz” dedi.

Kötü beslenme ve sosyo-ekonomik durum aslında birbiriyle bağlantılıdır. Daha düşük gelirli gruplar, daha ucuz ve sağlıksız yiyeceklere maruz kalıyorlar. Vandevijvere, “Sosyo-ekonomik açıdan daha dezavantajlı bölgelerde sağlıklı gıdalara oranla sağlıksız gıdalar daha fazla yer buluyor” uyarısında bulunuyor. Bu bölgelerde obezite riski oldukça yüksek; yoksul çocukların en az %32’si fazla kilolu, bu oran yoksul olmayanlara göre iki kat daha fazla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu