Çocuklara yönelik cinsel istismarın ‘Zehirli Deposu’: AB
Internet Watch Foundation (IWF) tarafından Perşembe günü yayınlanan yeni verilere göre, Avrupa Birliği'ndeki sunucularda barındırılan çocuklara yönelik cinsel istismar içerikli resim ve videoların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %26 artış gösterdi.
1 Ocak ile 25 Ağustos tarihleri arasında IWF, AB ülkelerindeki sunucularda barındırılan, çocuklara yönelik cinsel istismar materyali içeren 101 bin 988 web sayfası tespit etti (geçen yılın aynı dönemine kıyasla 80 bin 977 daha fazla). Her bir web sayfası, istismara uğramış çocukların binlerce resim veya videosunu içerebiliyor. IWF İcra Kurulu Başkanı Susie Hargreaves OBE, “Eğer bunlar uyuşturucu veya silahlarla dolu depolar olsaydı, ülkeler anında harekete geçerdi bu acımasız suç şebekelerine karşı henüz harekete geçen olmadı. Çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinde de aynı hassasiyet gösterilmelidir. Suçlular, şeytani ve sömürücü içeriklerini nerede saklayabileceklerini araştırıyorlar ve AB’yi güvenli bir sığınak olarak görüyorlar. Durum, kontrolden çıkma riski taşıyor.” dedi.
Veriler, AB’de barındırılan tecavüz, hayvanlarla cinsel ilişki, sadizm ve cinsel işkenceyi içeren en aşırı çocuk cinsel istismarı türlerinin 2022’ye kıyasla %54 arttığını gösteriyor. IWF’nin bu yıl şu ana kadar belirlediği tüm web sayfalarından 21 bin 651’i bu tür ‘Kategori A’ materyali içeriyor (geçen yıl 14 bin 94’e kıyasla daha fazla) ve çocukların cinsel istismarının en aşırı formlarını tasvir ediyor. Hargreaves, “Bu suç şebekeleri, kıtayı bu tehlikeli suç içeriği için bir zehir deposuna dönüştürüyor. AB’nin, çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin yayılmasını önlemek için daha kritik yasaları çıkarması şart. Bunu yapmamak, durumun daha da kötüleşmesine neden olacak ve suçlulara ve istismarcılara, AB’nin kendileri için güvenli bir yer olduğu mesajını verecektir. Buna izin verilmemeli.” dedi.
IWF şimdi, AB milletvekillerini kötüleşen durumu “kontrol altına alma” ve çevrimiçi çocuk cinsel istismarı içeriklerinin üye devletlerdeki sunucularda yayılmasını engelleyecek mevzuatı desteklemeye çağırıyor. AB, bu tür materyalin barındırıldığı en tehlikeli yerler listesinde “düzenli olarak” baş sıralarda yer alıyor.
Özellikle Hollanda, suç içeriklerine ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor. IWF, 2023’te şu ana kadar Hollanda’da barındırılan 75 bin 251 web sayfasının çocuklara yönelik cinsel istismar içeriklerini barındırdığını doğruladı; bu, 2022’nin aynı dönemine kıyasla %107 artış anlamına geliyor. IWF, Almanya veya Estonya gibi tarihsel olarak bu tür içeriklerin yasal olarak barındırılmasıyla ilgili sorunları olmayan ülkelerin bile şimdi kendilerini daha da kötüleşen durumlarla karşı karşıya bulduğunu belirtiyor.
Almanya’da çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin barındırılmasında %150’lik bir artış gözlendi (geçen yıl 3 bin 944 URL’ye kıyasla 2023’te 9 bin 862 URL tespit edilmişti) Estonya’da ise %4.000’lik bir artış kaydedildi; aynı dönemde yalnızca dört web sayfasına karşın, bu yıl 164 web sayfası tespit edildiği belirtildi.
Hargreaves, “Ülkeler, sadece birkaç kötü içeriğe ev sahipliği yapmalarının, kendilerini tercih edilen bir varış noktası haline getireceğini anlamalılar. Bununla başa çıkmak için gerekli adımları atmalı ve güçlü bir mesaj vermeliler.” dedi.
Çocuklara yönelik cinsel istismar içerikli resim ve videolarla karşılaşan kişiler, bu içeriklerin IWF aracılığıyla kaldırılması için IWF’ye bildirmeleri gerekmektedir. IWF’ye gönderilen raporlar isimsizdir. Buradan IWF’ye ulaşın.