BelçikaHaberler

Belçika’ya göktaşı düştü! Bulanlar çıplak elle dokunmayın

Belçika'nın Flaman Bölgesi Gent'in batısında bir yerde, muhtemelen Lievegem belediyesi sınırları içerisinde yaklaşık 500 gram olduğu tahmin edilen göktaşının düştüğü belirtiliyor.

Yetkililer, göktaşını arayın çağrısı yaparken bulanların bilimsel araştırmalar için taşa elle dokunmaması çağrısında bulundu.

Göktaşını bulanlar info@mira.be e-posta adresinden yetkililere ulaşabilir.

Göktaşları nadirdir. 1830’dan bu yana, Belçika’ya 6 tane göktaşının düştüğü kaydedildi. 1855’te Gent civarında, Sint-Denijs-Westrem’de de bir parça bulunduğu belirtiliyor.

Bir Taşın Göktaşı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Elinizdeki örneğin bir meteorit olma ihtimali bulunup bulunmadığını anlamak için şu özelliklerine bakabilirsiniz:

– Öncelikle göktaşlarının belli bir şekli bulunmaz.

– Aynı zamanda yuvarlak değillerdir ve düzensiz bir yapıya sahiplerdir.

– Özellikle atmosfere girdikleri sırada aşındıklarından dolayı, herhangi bir keskin köşegenleri bulunmaz.

– Törpülenmiş bir görünüm ile beraber aynı zamanda kavisli bir yapıya sahip olduklarını ifade etmek mümkün.

Eğer herhangi bir şekilde ve herhangi bir yerde göktaşı bulunmuş ise, yukarıdaki örnekler ele alınmak suretiyle inceleme yapılabilir. Böyle durumlarda yapılan inceleme ile beraber eğer şüpheye düşürürse, o vakit bir uzmandan destek almak mümkün. Böylece elde edilen taşın göktaşı olup olmadığı yapılan gerçekçi inceleme ile beraber ortaya çıkarılabilir.

Bulunan Bir Taşın Meteor Olduğu Nasıl Bilinir?

Dünya yüzeyinde bulunan bir taşı meteor olduğunu anlayabilmek için ele alınması gereken farklı yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar içerisinde mıknatıs bir seçenek olarak öne çıkar ancak kesinlik taşımaz. Yani aynı zamanda yanıltıcı olabilir. Çünkü bazı meteor taşları mıknatısa tepki verirken bazıları ise vermez. Bu doğrultuda yapılacak olan inceleme ile beraber, mıknatıs ile beraber aynı zamanda birçok farklı görsel şekil üzerinden inceleme kapsamında bir taşın göktaşı olup olmadığı anlaşılabilir. Özellikle dünyanın birçok farklı yerinde hala bulunmamış birçok farklı boyutta meteor olduğu biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu